Probleme noi, soluții vechi – Focus Prima TV

Probleme noi, soluții vechi

După un an de pandemie, autoritățile din România nu au reușit să rezolve problemele grave din sistemul sanitar. Nimic nu s-a schimbat! Se caută soluții, însă măsurile concrete întârzie să apară. Spitalele sunt pline, nu există locuri pentru toți bolnavii, iar timp de 12 luni nu a fost suplimentant numărul de paturi de la ATI. Ba din contră! Au ars spitale și am pierdut locuri prețioase în secțiile de terapie intensivă.

La mai bine de un an de la debutul pandemiei, asistăm din nou la o creștere semnificativă a numărului de cazuri de COVID. Din păcate, autoritățile par la fel de pregătite acum ca la primele cazuri de îmbolnăvire. Într-un etern deja-vu, singura soluție identificată pentru a face față supraaglomerării din secțiile de ATI este în detrimentul pacienților non-covid.

Din cauza numărului mare infectări, autoritățile au decis să suplimenteze paturile de la terapie intensivă. Deocamdată, doar în București. Celelate spitale din țară încă nu au primit ajutor.

Astfel că, în Capitală vor fi încă 47 de paturi ATI pentru adulți, 4 paturi de terapie intensivă neonatală, dar
și 140 de paturi de terapie intermediară. Azi, la nivelul întregii țări, erau internați la ATI 1226 de pacienți. Suntem așadar la numai câteva zeci de cazuri distanță de capacitatea maximă pe care o are sistemul
medical în acest moment. Autoritățile caută încă soluții.

Măsura de avarie a relocării de paturi ATI care în prezent sunt folosite pentru bolnavii non-covid ridică însă numeroase semne de întrebare. Ultimele luni au probat deja ineficacitatea acestui gen de măsuri. Asociațiile de pacienți au reclamat în numeroase rânduri accesul tot mai dificil al bolnavilor cronici la tratament și la intervenții în spitale.

Total
0
Shares
Total
0
Share