Produse de bază, de două ori mai scumpe

Produse de bază, de două ori mai scumpe

E din ce în ce mai greu să trăieşti în România. Criza sanitară de nedescris şi cea politică sunt completate o criză
economică. În doar câteva luni, am ajuns să plătim de două ori mai mult pentru o factură la energia electrică sau una la gaze. Tradiţionala franzelă este aproape 2 lei acum, iar un litru de ulei este mai scump cu cel puţin un leu, faţă de începutul anului. Pe lângă scumpirile în lanţ la alimente, utilităţi, carburanţi sau asigurări s-au scumpit şi ratele în lei, după creşterea indicelui ROBOR.

În prag de iarnă, românii trebuie să facă faţă şi valului de scumpiri. După explozia de preţuri la alimente şi la utilităţi, şi indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de mai 2019, a atins un nou record al anului şi a urcat la 2,11. În luna iunie avea valoarea de 1,49%.

Şi indicele IRCC ar putea să crească, avertizează specialiştii. În doar câteva luni, buzunarele românilor au fost grav afectat.

Un plin de benzină este mai scump cu aproximativ 40 de lei. Iar specialiştii avertizează că un litru de benzină ar putea ajunge să coste 8 lei la iarnă.

Poliţele RCA au explodat după falimentul City Insurance. Asigurarea cea mai ieftină are un preţ dublu faţă de acum câteva luni.

Curentul electric şi gazele nu au făcut excepţie. Plătim între 6 şi 19 lei în plus pentru fiecare 100 KWH consumaţi, în funcţie de furnizor.

Însă au fost români care au plătit şi dublu la factură. De exemplu, această persoană a primit în luna iulie o factură cu 128 KWH pentru care a plătit puţin peste 51 de lei. În luna octombrie, pentru un consum de peste două ori mai mic, are de plătit aproape 42 de lei. Românii sunt speriaţi de acest val de scumpiri.

Şi femierii au fost nevoiţi să mărească preţurile.

Rata anuală a inflaţiei a urcat la 6,3 în luna septemrbie, de la 5,3% cât era în luna august.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt