Proiect de conştientizare a necesităţii culturale în mediul rural, derulat în comuna Aţintiş - Focus Prima TV

Proiect de conştientizare a necesităţii culturale în mediul rural, derulat în comuna Aţintiş

Asociaţia Studio Cultural Cecălaca a reuşit atragerea unei finanţări pentru implementarea proiectului ‘Căminul Cultural -Şantier’ , prin care continuă demersul de conştientizare asupra necesităţii culturale în mediul rural.

“Proiectul se află deja în derulare, continuă până la sfârşitul lunii octombrie, şi cuprinde o varietate largă de evenimente şi activităţi culturale şi artistice dedicate atât comunităţii locale din comuna Aţintiş şi împrejurimi, cât şi tuturor celor interesaţi de propunerile noastre sau obiectivele pe care le urmărim prin acest proiect. Proiectul se va desfăşura atât fizic, în mai multe locaţii din comună, cât şi online şi se adresează tuturor categoriilor de vârstă. Programul a început cu o rezidenţă artistică, cu titlul ‘Desene în aer liber’, propusă de artistul Radu Cioca şi soţia sa, Teodora Cioca, arhitect de profesie. În cadrul rezidenţei, cei doi au realizat 5 instalaţii sculpturale care au fost amplasate în centrul satului Cecălaca, în vecinătatea Căminului Cultural, unde pot fi vizitate în următoarele luni, câteva dintre ele fiind perisabile. În realizarea instalaţiilor, artiştii au primit şi sprijinul comunităţii. În cadrul rezidenţei au fost organizate şi două ateliere cu teme sculpturale, coordonate de Radu şi Teodora Cioca, la care au participat un număr de aproximativ 30 de persoane”, precizează Asociaţia Studio Cultural Cecălaca, într-un comunicat de presă.

Proiectul este co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional şi susţinut de Primăria Aţintiş, GAL pe Mureş şi pe Târnave, Asociaţia Departamentului de Pictură din cadrul UAD Cluj, Fabrica de Pensule Cluj, Matca Art Space şi TVR Cluj, precum şi alţi colaboratori.

“În viitorul apropiat îi vom avea invitaţi, într-o altă rezidenţă, pe inginerul şi etnologul Gheorghe Ungurean şi soţia sa Raluca Badea, filozof. Gheorghe Ungurean va realiza un portal de lemn sculptat cu simboluri etnice reprezentând cele trei etnii din comună: romană, maghiară şi rromă. Portalul va fi amplasat în aceeaşi locaţie cu instalaţiile, creând astfel un mini parc sculptural, în inima satului Cecălaca. În completarea acestei activităţi, Raluca Badea va susţine atelierele pentru copii şi tineri, ‘Om-Pom’, în care participanţii sunt invitaţi să descopere, prin intermediul poveştilor, jocului sau plimbărilor, patrimoniul natural local, legătura sacră dintre om şi natură, sau felul în care omul a folosit lemnul de-a lungul vremurilor. De asemenea, vor avea ocazia ca, alături de cei doi invitaţi, să îşi creeze propriile lor obiecte creative din lemn”, se arată în comunicat.

agerpres.ro

Total
0
Shares
Total
0
Share