Protest față de legea anti-avort – Focus Prima TV

Protest față de legea anti-avort

Mii de oameni au ieșit pe străzile marilor orașe din Polonia, pentru a protesta față de legile care interzic avorturile. Manifestațiile au apărut după ce Curtea Supremă de la Varșovia a confirmat controversata lege care a intrat deja în vigoare de azi. Sunt și unele excepții de la regulă: pot fi efectuate avorturi dacă sănătatea femeii este pusă în pericol sau dacă sarcina este în urma unui viol sau incest.

Mii de femei, dar și bărbați, au protestat în centrul Varșoviei imediat după ce legea promovată de guvern a intrat în vigoare. Întreruperea de sarcină devine ilegală și pentru cazurile în care fătul are malformaţii ireversibile, care pot fi și fatale.

Demonstrațiile împotriva guvernului conservator au început din octombrie, de când legea a fost votată în Parlament.

Manifestanții susțin că noua formă a legii îndepărtează și mai mult Polonia de Uniunea Europeană. În cei aproape șase ani de când e la putere, Partidul Lege și Justiție a promovat mai multe legi considerate în contradicție cu actualul curent european. Printre acestea și cea de interzicere a ajutorului de stat pentru fertilizarea in vitro.

Polonia avea deja una dintre cele mai dure legi împotriva avortului din Uniunea Europeană, chiar înainte de aplicarea acestei noi reglementări. Potrivit organizațiilor neguvernamentale, numeroase femei poloneze erau nevoite să efectueze avorturi în alte țări, în special în Cehia sau Germania. Numărul total al întreruperilor de sarcină ale polonezelor, în afara țării ar fi de 200.000 în fiecare an.

Total
0
Shares
Total
0
Share