Putin, marele absent de la înmormântarea lui Gorbaciov - Focus Prima TV

Putin, marele absent de la înmormântarea lui Gorbaciov

Ultimul lider al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov a fost înmormântat la Moscova fără fastul și protocolul obișnuit în cazul marilor personalități. Marele absent a fost Vladimir Putin. Rușii de rând au stat însă la coadă pentru a-i aduce un ultim omagiu. Singurul înalt demnitar occidental prezent la funeralii a fost prim-ministrul maghiar, Viktor Orban.

Trupul neînsuflețit al lui Mihail Gorbaciov a fost depus la Casa Sindicatelor din Moscova. În aceeași Sală a Coloanelor unde rușii au putut să-și ia bun rămas de la Stalin și Lenin. Mii de oameni au stat la coadă ca să-i aducă un ultim omagiu celui care a dus la prăbușirea comunismului și a Uniunii Sovietice. La ceremonie a fost prezent și un impresionant dispozitiv de securitate.

Prezența numeroasă a moscoviților la ceremonia boicotată de Vladimir Putin este interpretată de analiștii occidentali drept o sfidare la adresa actualului șef de la Kremlin. Singurul oficial rus de prim rang prezent la capătâiul lui Gorbaciov a fost Dmitri Medvedev, fostul președinte al Federației Ruse.

Și liderii străini au lipsit de la eveniment. Notă discordantă a făcut premierul maghiar Viktor Orban. De altfel, Vladimir Putin a refuzat decretarea unei zile de doliu național pentru Mihail Gorbaciov.

Mihail Gorbaciov a fost înmormântat la cimitirul Novodevici, langa soția sa Raisa.

Total
0
Shares
Total
0
Share