Radonul, pericolul din pereţii caselor. Cercetători: Reabilitarea termică a clădirilor creşte concentraţia acestui gaz cancerigen

Radonul, pericolul din pereţii caselor. Cercetători: Reabilitarea termică a clădirilor creşte concentraţia acestui gaz cancerigen

Reabilitarea termică a clădirilor, în special a grădiniţelor şi şcolilor, va duce la o concentraţie şi mai mare de radon, o substanţă cancerigenă, avertizează cercetători ai Universităţii „Babeş-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca.

Radonul este unul din principalii agenţi din mediul înconjurător considerat, după fumat, a două cauză în apariţia cancerului pulmonar. E un gaz radioactiv, care se formează în interiorul clădirilor, pătrunde uşor prin fisurile din pereţi şi fundaţie, acumulându-se treptat în aerul de interior. Sursa principală a radonului în clădiri o reprezintă solul pe care este amplasată construcţia.

„Cercetătorii UBB atrag atenţia că, după reabilitarea termică a clădirilor în care îşi desfăşoară activitatea majoritatea instituţiilor publice, şcoli şi grădiniţe, care au deja un nivel crescut de radon, concentraţia acestuia va creşte şi mai mult, depăşind cu mult limita maximă admisă şi punând în pericol sănătatea copiilor şi a angajaţilor care îşi petrec zilnic în aceste clădiri între 8-10 ore. Radonul este cel mai nociv poluant natural din mediul interior, potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică”, se arată într-un comunicat transmis, marţi, de Universitatea „Babeş-Bolyai”.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt