Războiul autorităţilor cu varza murată

Războiul autorităţilor cu varza murată

Inspectorii sanitar-veterinari le-au pus gând rău producătorilor de varză murată din zona Slobozia Moară -
Lunguleţu, din Dâmboviţa. În cele două localităţi, cunoscute în toată ţara pentru producţiile record de varză, oamenii bişnuiesc să mureze varza în gropi, făcute în pământ. Nu este igienic, spun specialiştii. Oamenii sunt însă de altă părere.

În numele unei tradiţii vechi de decenii, producătorii locali murează varza în gropi săpate în pământ. Practica
producătorilor nu ar respecta însă normele de siguranţă alimentară în vigoare.

Seria de controale care îi vizează pe fermierii de la Lunguleţu a început după ce mai mulţi cumpărători s-au plâns de aspectul verzei murate.

Şeful DSV Dâmboviţa spune că practica conservării verzei la groapă execede cadrul legal.

În replică, producătorii spun că varza astfel conservată este net superioară celei maturate în butoaie de plastic.

Varza murată produsă în zona Slobozia Moară - Lunguleţu, din Dâmboviţa este vândută în toată România, dar şi în zeci de ţări din Europa. Doar în localitatea Lunguleţu sunt autorizate 17 societăţi care produc varza murată în
gropi făcute în pământ.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt