Recolte cu 50% mai bogate! SOLUȚIA pentru creșterea productivității culturilor agricole – Focus Prima TV

Recolte cu 50% mai bogate! SOLUȚIA pentru creșterea productivității culturilor agricole

Seceta de anul trecut a produs pagube uriașe și a înjumătățit practic producția de cereale a României. În acest context, în spațiul public se vehiculează strategii care ar urma să fie implementate în anii următori, pentru a evita un dezastru similar în sectorul agricol. Majoritatea se bazează pe refacerea infrastructurii de irigații, însă președintele Asociației Fermierilor din România, Ion Cioroianu, atrage atenția asupra unei alte soluții care nu trebuie neglijată: perdelele forestiere. Potrivit lui, acestea pot crește productivitatea culturilor agricole cu până la 50%.

”Prima cale de a stopa o parte din efectele schimbărilor climatice sunt perdelele forestiere. Noi am înființat 120 de hectare. Avem 100 km de perdele în Bărăgan. Am început din 2017 și deja au început să-și facă efectul. Este extraordinar!

În primul rând, diminuează viteza vântului cu până la 50%. Apoi, creează un microclimat în acel areal. Trei: micșorează evapotranspirația plantelor cu până la 30%. Patru: zăpezile se stabilizează pe sol. Cinci: creează biodiversitate; în aceste pâlcuri de pădure trăiesc păsări, animale; păsările mănâncă insectele care atacă plantele, se creează o biodiversitate fantastică. Apoi, stochează dioxidul de carbon din aer. Este o treabă extraordinară! Perdelele forestiere pot să crească producțiile cu până la 50%. Rolul unei perdele este sinonim cu 100 litri/mp de precipitații”, a explicat Ion Cioroianu în cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport”.

Total
0
Shares
Total
0
Share