Record de temperatură pentru luna iunie, egalat după 120 de ani la Moscova - Focus Prima TV

Record de temperatură pentru luna iunie, egalat după 120 de ani la Moscova

Un val de căldură s-a abătut în această săptămână asupra Moscovei, egalând un record vechi de 120 de ani, a anunţat marţi serviciul rus de meteorologie, potrivit căruia fenomenul reprezintă unul dintre efectele generate de schimbările climatice, informează AFP.

Luni, temperatura din capitala rusă a atins valoarea de 34,7% grade Celsius, potrivit agenţiei Rosgidromet, egalând precedentul record pentru luna iunie, care fusese stabilit în 1901. Joi şi vineri, mercurul din termometre ar putea să urce în anumite locuri din Moscova până la valori de peste 35 de grade Celsius.

“Creşterea temperaturilor pe care noi am înregistrat-o la Moscova în aceste zile reprezintă un fenomen fără precedent în ultimii 120 de ani”, a declarat Marina Makarova, meteorolog la Rosgidromet.

“Ea se explică prin schimbările climatice la nivel mondial şi determină recorduri de căldură în capitală”, a adăugat aceeaşi specialistă. Rusia realizează măsurători de temperatură din anul 1881.

Recordul absolut de temperatură în capitala rusă, de peste 38 de grade Celsius, datează din iulie 2010, când o marte parte din vestul ţării s-a confruntat cu caniculă şi incendii uriaşe.

Sankt Petersburg, al doilea oraş ca mărime din Federaţia Rusă şi care se află la 600 de kilometri mai la nord, se confruntă la rândul său cu un val de caniculă în această lună, raportând temperaturi care nu au mai fost înregistrate din 1998, cu vârfuri care depăşesc pragul de 34 de grade Celsius.

agerpres.ro

Total
0
Shares
Total
0
Share