Record trist! Cât a ajuns să valoreze terenul arabil din România – Focus Prima TV

Record trist! Cât a ajuns să valoreze terenul arabil din România

Ţara noastră a atins un record extrem de trist! În România, terenul agricol este de până la 13 ori mai ieftin faţă de cel al olandezilor care conform cotaţiilor, au cea mai scumpă suprafaţă arabilă din Europa cu prețuri ce pot atinge şi până la 70.000 euro/ha.

Potrivit datelor Eurostat, în 2019 olandezii vindeau un hectar de teren agricol şi cu 60.000 de euro. La polul opus se află Croația care îşi valorifică pământul cu doar 3.395 euro/ha.

România, din nefericire, face și ea parte din rândul țărilor cu cele mai mici prețuri , mai exact 5.339 euro/ha. Nivelul este aproape similar cu cel înregistrat la vecinii noştri bulgari și cu aproximativ 600 de euro/ha mai mare față de Ungaria.

Cele mai ieftine terenuri se vând în Europa de Est dar în topul nu foarte fericit mai intră Estonia cu 3.361 euro/ha și Letonia cu 3.922 euro/ha. La un calcul extrem de simplu ne dăm seama că putem vorbi de prețuri de până la zece ori mai mici, prin comparaţie cu Italia care cere pe un hectar de pământ 34.156 euro sau Irlanda – 28.068 euro/ha.

Dacă vorbim despre terenul agricol din România, se cunoaşte printre fermieri faptul că este unul foarte fărâmițat, mulți dintre aceştia reclamând lipsa unei legi care să corecteze problemă. În acest sens, la începutul anului 2021 Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) a venit cu o propunere de lege pentru comasarea terenurilor, prin care țara noastră ar putea câștiga cel puțin 8 miliarde de euro în fiecare an.

Total
0
Shares
Total
0
Share