Reţelele sociale, extrem de periculoase pentru copii

Reţelele sociale, extrem de periculoase pentru copii

Nu doar noi , adulţii, petrecem mare parte din timp pe reţelele de socializare. Chiar dacă nu vrem să vedem asta,
foarte mulţi copii ajung să-şi trăiască copilăria în mediul virtual. Pentru ei, şotronul, săritul corzii sau alte jocuri care nouă ne umpleau primii ani de viaţă s-au transformat acum în joacă de la distanţă, fără pic de mişcare, din confortul unui fotoliu. Specialiştii trag un semnal de alarmă şi spun că părinţii trebuie să fie foarte atenţi la aplicaţiile care au limită de vârstă. Dincolo de orice, exemplul nostru, ca părinţi, contează cel mai mult.

Facebook, Instagram, tiktok sunt doar câteva dintre cele mai îndrăgite reţele de socializare. Toate însă pot fi utilizate de la vârsta de 13 ani. În realitate totuşi, sunt folosite de copii mult mai mici. Giulia are un băiat şi o fată şi nu i-a privat de ceea ce înseamnă social media. Le-a spus ce presupune această platformă şi a vorbit deschis cu ei despre riscurile la care se supun.

O mamă modernă este şi Anca Serea, care înţelege nevoia copiilor de a socializa în mediul online. Anca spune însă că la baza relaţiei cu cei mici stă încrederea şi comunicarea, astfel încât copiii să nu-i ascundă niciodată nimic.

Psihologii spun însă că nu le putem interzice copiilor aceste moduri de comunicare, pentru că ei simt nevoia să aparţină grupurilor mai ales acum, când totul se desfăşoară în online. Părinţii trebuie în acest caz să îi supravegheze foarte bine şi să îi facă să conştientizeze din timp riscurile.

În Italia există deja un proiect de lege împotriva folosirii telefonului de către copii. În acest caz, părinţii ar putea primi amenzi de până la 1.500 de euro.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt