Revoluție în Kazahstan - Focus Prima TV

Revoluție în Kazahstan

Profimedia

Valul de nemuțumire populară al kazahilor provocat de scumpirea carburanților se transformă într-o revolulție în
toată regula. Armata a intervenit în forță și zeci de protestari au fost uciși. Cu accesul restricționat în toată țara,
președintele Kazahstanului susține că se confruntă cu mișcări orchestrate de teroriști din afară. A cerut deja sprijinul Rusiei care a răspuns prompt solicitării. Pacificatorii Moscovei sunt pregătiți să intervină în statul ex-sovietic.

Zeci de focuri de armă au fost trase de forțele de securitate asupra protestatarilor pe străzile din Almaty, cel mai mare centru economic din Kazahstan. Mai multe vehicule blindate au intrat în forță în piața centrală

Presa locală susține că opt polițiști și membri ai gărzii naționale au fost uciși, iar 317 ofițeri au fost răniți în revoltele din diferite regiuni ale țării. Situația a escaladat după ce manifestanții au atacat și incendiat mai multe clădiri guvernamentale.

Deși, inițial, revolta populară a avut drept scânteie scumpirea carburantului într-o țară care produce cantități uriașe de petrol, acum revendicările sunt de natură politică.

Președintele Kazahstanului susține că în spatele acestor violențe stau bande teroriste, pregătite în străinătate. A cerut ajutor militar Organizației Tratatului de Securitate Colectivă, un for militar care reunește mai multe state ex-sovietice.

În Kazahstan, a fost decretată deja starea de urgență. De asemenea, internetul a fost oprit în toată țara, iar operațiunile bancare au fost suspendate. Pacificatori ruși au plecat în această dimineață spre țara central-asiatică.

Și Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că monitorizează atent situația din Kazahstan. Oficialii români spun că se află în contact cu cei aproximativ o sută de cetățeni români din această țară. Toți cei care se confruntă cu o situație de urgență pot contacta Ambasada României în Kazahstan la numărul afișat pe ecran.

Total
0
Shares
Total
0
Share