România a primit mai puține doze de vaccin – Focus Prima TV

România a primit mai puține doze de vaccin

Romanian servicemen, wearing masks to protect against coronavirus, prepare to unload boxes containing the first batch of COVID-19 vaccines, at the National Center for Storage of the COVID-19 Vaccine, a military run facility, in Bucharest, Romania, Saturday, Dec. 26, 2020. Romanian authorities will start COVID-19 vaccinations on Sunday. (AP Photo/Vadim Ghirda)

România a primit o nouă transă de vaccin Pfizer. Însă un număr mult mai mic decât până acum. 87 de mii de doze au ajuns astăzi în țara noastră, în loc de 150 de mii, așa cum au fost livrate săptămânal de când a început campania. Problema ar fi la compania producătoare din Belgia, care dorește să își extindă capacitatea de producție, așa că o perioadă va face livrări mai mici în toate statele europene.

România primit a cincea tranșă de vaccinuri Pfizer. 87 750 de doze au ajuns în țara noastră și toate vor fi distribuite către cele 7 centre regionale. Așadar, cele mai multe vor rămâne la București, aproape 34 de mii, fiind urmat de Brașov, Iași și Cluj.

Cantitatea de vaccinuri livrată în această săptămână este însă semnificativ mai mică față de cea livrată în săptămânile trecute, când în România ajungeau aproximativ 150 de mii de doze. Se întâmplă acest lucru după ce compania Pfizer a anunțat, vineri, că nu va putea livra cantitățile săptămânale promise până la începutul lunii februarie și asta pentru a-și putea îmbunătăți capacitatea de producție de la 1,3 miliarde de
doze de vaccin pe an la 2 miliarde. Promite însă că începând de săptămâna viitoare va reveni la programul inițial de livrări, iar începând cu 15 februarie va crește cantitățile săptămânale.

România a primit până acum 538 200 de doze de vaccin Pfizer și 14 mii de doze de vaccin Moderna.
Peste 200 de mii de persoane au fost imunizate până în prezent. Din data de 15 ianuarie, România a trecut la etapa a doua a vaccinării.

Numărul persoanelor imunizate este însă mult prea mic având în vedere că autoritățile vor ca până la vară să fie vaccinate 10,7 milioane de persoane. Practic, în ritmul de acum, în 10 luni am ajunge abia la 3
milioane de persoane care primesc serul. Practic, pentru a ajunge la imunizarea a 60% din populație până în iunie ar trebui să vaccinăm peste 2 milioane de oameni lunar.

Însă chiar dacă ar exista centre de vaccinare, care au o capacitate de 150 de vaccinări pe zi, nu sunt destule doze livrate către țara noastră. Autoritățile promit însă că până în martie va crește etapizat numărul dozelor livrate și se va ajunge și la 150 de mii de vaccinări pe zi.

Între timp, numărul infectărilor cu virusul sars-cov 2 este în scădere. 1.509 persoane au fost depistate pozitiv în ultimele 24 de ore. Însă au fost realizate doar 5.808 teste.

50 de persoane au decedat în ultimele 24 de ore din cauza covid 19, iar numătul pacienților internați la ATI depășește în continuare o mie.

De aceea medicii ne îndeamnă să respectăm în continuare măsurile de protecție, chiar dacă unii dintre noi s-au vaccinat.

Total
0
Shares
Total
0
Share