România are 4 barocamere cumpărate după Colectiv – Focus Prima TV

România are 4 barocamere cumpărate după Colectiv

Un medic român tratează la Târgu Mureș într-un spital privat pacienți cu covid cu ajutorul medicinei hiperbare, și spune că cei mai mulți dintre pacienți se simt foarte bine în urma tratamentului pe care îl fac atât în faza acută a bolii, cât și post covid, pentru recuperarea pulmonară! Tratamentul costisitor nu este însă decontat de stat. Între timp cele patru barocamere pe care statul român le-a cumpărat după
incendiul de la Colectiv stau nefolosite, chiar dacă unii medici le-au cerut pentru pacienții cu covid! Medicul Raed Arafat a explicat în exclusivitate jurnaliștilor Focus că este nevoie de mai multe date care să arate beneficiul pe termen lung al folosirii acestor dispozitive în cazul pacienților cu covid DAR
și că încă nu avem specialiști special pregătiți pentru a le utiliza!

Medicul Bogdan Cristian Ion spune că a tratat și tratează în clinicile sale pacienți cu covid atât în faza acută a bolii, cât și pentru recuperarea pulmonară de după boală, în cazul celor care rămân cu sechele. Ședințele se desfășoară în barocamere, iar rezultatele sunt promițătoare în cazul celor mai mulți dintre pacienți, spune specialistul. Ovidiu a făcut acest tip de terapie.

Practic, spune medicul, terapia ajută pacienții să nu mai ajungă în secțiile de ATI, cu forme severe de covid și ventilați mecanic.

Medicul Bogdan Ion a tratat peste 600 de pacienți. A propus chiar Casei Naționale de Asigurări de Sănătate ca aceste ședințe să fie decontate pentru pacienți, având în vedere că terapia nu se face la stat și o singură ședință costă 400 de lei. Surse din cadrul instituției ne-au spus însă că terapia hiperbară, pentru a putea fi decontată, trebuie să se afle în pachetul de servicii medicale de bază, lucru ce nu se
întâmplă acum.

Medicul ne-a explicat că va cumpăra totuși un astfel de dispozitiv printr-un mecanism cu fonduri europene, însă va mai dura mult timp până va putea fi folosit pentru pacienții cu covid.
Medicul Raed Arafat ne-a explicat însă că mai este nevoie de date care să arate beneficiul pe termen lung al folosirii barocamerelor în cazul pacienților cu covid.

În plus, spune șeful DSU, România încă nu are medici pregătiți să folosească astfel de echipamente, însă acest lucru va fi remediat chiar anul acesta.

În plus, șeful DSU a mai explicat că baroamerele mobile sunt luate pentru situații de urgență, pentru deplasarea lor în cazul în care un pacient este într-o stare critică și are nevoie imediat de susținere prin camera hiperbară, pe o durată limitată, sau, în situația scafandrilor care au nevoie de aceste dispozitive în apropiere atunci când fac scufundări la mare adâncime.

Total
47
Shares
Total
47
Share