România cere, alături de alte țări europene, renegocierea contractelor pentru vaccinurile anti-COVID - Focus Prima TV

România cere, alături de alte țări europene, renegocierea contractelor pentru vaccinurile anti-COVID

Inquam Photos / Octav Ganea

Mai multe țări europene, printre care și România, au solicitat Comisiei Europene renegocierea contractelor pentru vaccinurile împotriva COVID-19, se arată într-o scrisoare consultată de Politico. Scrisoarea a fost trimisă comisarului european pentru sănătate Stella Kyriakides și cere ca acordurile să poată fi încheiate „dacă nu mai este nevoie de ele din punct de vedere sanitar și epidemiologic”. În alte cazuri, ar trebui să fie posibilă reducerea numărului de doze care sunt comandate, astfel încât să reprezinte mai bine cererea pentru seruri. Polonia a condus inițiativa, iar scrisoarea mai este semnată de Bulgaria, Croația, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, România, Slovacia și Slovenia.

Unele țări din estul Europei și-au exprimat îngrijorările că actualele contracte pentru vaccinuri COVID-19, semnate la apogeul pandemiei, când UE era supusă unei presiuni publice intense să achiziționeze seruri, le-au blocat în situația de a cumpăra prea multe doze de care acum nu mai este nevoie. Comisia a asigurat până la 4,2 miliarde de doze de vaccinuri, de aproape zece ori mai multe ca populația Uniunii Europene. 

„În ciuda semnelor că pandemia se diminuează și că niveluri satisfăcătoare de vaccinare au fost atinse în UE, contractele cu producătorii de vaccinuri oferă o aprovizionare care depășește semnificativ nevoile statelor membre și capacitatea de absorbție a acestora”, se arată în scrisoare.

Total
0
Shares
Total
0
Share