Românii, pregătiți să curețe deșeurile spațiale – Focus Prima TV

Românii, pregătiți să curețe deșeurile spațiale

O echipă de elevi români din Constanta a câștigat locul 2 la NASA cu un proiect de curățare a orbitei Pământului de gunoaiele spațiale. Tinerii au uimit juriul cu soluția propusă: drone controlate cibernetic, care să adune toate resturile de sateliți și rachete și să le recicleze într-o ”Bază Lunară” sub supraveghere umană.

Zeci de mii de bucăți de sateliți, rachete și alte vehicule spațiale orbitează în jurul planetei și pun în pericol
echipamentele aflate încă în stare de funcționare sau chiar viitoarele lansări. Unul dintre riscurile majore ale poluării spațiale este posibila apariție a ceea ce oamenii de știință numesc ”sindromul Kesler” – o reacție în lanț de ciocniri de sateliți ce nu poate fi controlată. Elevii din Constanța au gândit un sistem format din drone cibernetice care culeg fiecare bucată de oțel și o transportă la o stație de reciclare de pe Lună. Fiecare detaliu a fost gândit separat.

Elevii au dat dovadă și de bună organizare și colaborare, deoarece fiecare și-a adus propria contribuție
pentru realizarea proiectului.

Studiile NASA arată că în acest moment sunt 30.000 de gunoaie în spațiu cu diametru mai mare de 10 cm. Misiunea culegerii lor va dura câțiva ani și necesită și resursă umană. Echipaje care trebuie să stea în condițiile vitrege din spațiu ca să lucreze, să trăiască și să se odihnească. Sunt probleme mari care cer soluții pe măsură.

Baza Lunară a fost proiectată tot de adolescenții din Constanța. La ea au lucrat cel mai mult.

Pentru realizarea proiectului, au fost necesare luni întregi de muncă.

Super-echipa de stiințe din Constanța speră ca anul viitor să obțină rezultate și mai bune.

Concursul NASA s-a desfășurat online din cauza pandemiei.

Total
7
Shares
Total
7
Share