Românii vor să circule liber - Focus Prima TV

Românii vor să circule liber

Intrarea României în Spațiul Schengen este un deziderat așteptat de multă vreme de toate ramurile industriei. Comisia Europeană a cerut Consiliului Europei să dea undă verde cât mai curând posibil aderării țării noastre, alături de Croația și Bulgaria. Anunțul a făcut rapid turul României, reprezentanții turismului și cei ai transportatorilor fiind cei mai bucuroși.

Aderarea la spațiul Schengen reprezintă un avantaj pentru turism, indiferent de mijlocul de transport ales: avion, tren, autocar sau mașina personală. Drumul prin Europa nu va mai fi marcat de opriri la graniță, la trecerea dintr-un stat în altul. Libertatea de mișcare este maximă, iar mărfurile și capitalurile circula liber.

Aderarea la spaţiul Schengen va aduce avantaje pentru românul de rând care vrea să călătorească, pentru că odată cu intrarea în clubul Schengen, trecerea dintr-un stat în altul va semăna cu o călătorie în interiorul ţării. Călătorii de la vagonul de dormit nu vor mai fi treziţi în miez de noapte pentru controlul documentelor, pasagerii curselor aeriene nu vor mai aştepta pentru controlul paşapoartelor

Reprezentanții firmelor de transport au primit, la rândul lor, cu brațele deschise anunțul făcut de Comisia Europeană și speră ca intrarea României în Schengen să devină cât mai curând realitate. Ei sunt de părere că o astfel de mișcare ar aduce doar plusuri pentru România și pentru operatorii de transport, chiar dacă infrastructura actuală va face sau nu față.

Rămâne, însă, un mare semn de întrebare: Este pregătită România, în vămi și pe șosele, pentru această intrare în
Schengen? Dezavantajul aderării României la spațiul Schengen îl reprezintă posibilitatea creşterii criminalităţii. O
dată cu eliminarea controalelor la frontieră ar putea creşte pericolele pentru securitatea internă.

Total
0
Shares
Total
0
Share