Roșia Montană/UNESCO. Kelemen Hunor: O decizie bună, guvernul să vină cu investiții. Nu putem aștepta ca minerii să facă suc de zmeură - Focus Prima TV

Roșia Montană/UNESCO. Kelemen Hunor: O decizie bună, guvernul să vină cu investiții. Nu putem aștepta ca minerii să facă suc de zmeură

Roșia Montană a fost inclusă în Patrimoniul UNESCO, printr-un vot la care nu au existat nici obiecții, nici împotriviri. Decizia vine după aproape 20 de ani de controverse, proteste și dezbateri aprinse. Minele antice din Apuseni primesc astfel recunoaștere mondială și vor fi conservate astfel încât valoarea lor culturală și istorică să nu fie afectată. Titlul presupune, în același timp, că exploatarea minieră a zăcămintelor de aur și argint din Roșia Montană nu va începe prea curând. Compania canadiană Gabriel Resources, care deține drepturile de exploatare, cere despăgubiri de peste 4 miliarde de dolari.

Tian Xuejun, președintele Comitetului UNESCO: Lăsați-mă să felicit România în numele întregului Comitet pentru înscrierea zonei (n.r. de la Roșia Montană) pe lista patrimoniul UNESCO.

Experții de la Consiliul Internațional al Monumentelor și Siturilor au apreciat că arheologia romană este extrem de răspândită și cuprinde zone de prelucrare a minereului, locuințe, clădiri administrative, zone sacre și necropole, unele cu construcții funerare cu arhitectură complexă. Toate acestea se adaugă celor șapte kilometri de galerii romane subterane și fac Roșia Montană unică în lume.

Total
0
Shares
Total
0
Share