Rusia a trimis Slovaciei un vaccin dubios - Focus Prima TV

Rusia a trimis Slovaciei un vaccin dubios

Antalya, TURKEY – August 11, 2020. The Covid-19 coronavirus vaccine produced in Russia named Sputnik-V.

Un nou scandal politic din cauza vaccinului rusesc Sputnik a izbucnit în Slovacia. La scurt timp de la demisia premierului din cauza unui acord privind achiziționarea a 2 milioane de doze de vaccin rusesc, fără acordul coaliției de guvernare, acum Sputnik lovește din nou. Moscova a trimis la Bratislava un vaccin care nu corespunde prospectului. Are altă compoziție, altă metodă de producție și alte condiții de depozitare…

Vaccinul Sputnik urma să fie folosit pentru a suplimenta produsele de la Pfizer, Moderna și AstraZeneca, pentru că serul rusesc NU este aprobat de către Agenția Europeană a Medicamentului. Surpriza a fost când primul lot de vaccin sosit de la Moscova a fost verificat de autoritățile medicale de la Bratislava. Dozele venite de la Moscova aveau alte caracteristici și proprietăți decât cele publicate inițial de producătorul serului rusesc într-un prestigios jurnal de medicină. Mai mult, dozele primite de Bratislava aveau și alte condiții de depozitare decât cele oficiale.
Reacția Sputnik a fost una tipică retoricii Moscovei. Firma rusească de medicamente care produce și vaccinul Sputnik a acuzat agenția slovacă de reglementare a medicamentelor de sabotaj și că a lansat o campanie de dezinformare împotriva Sputnik. Așa că Rusia a cerut Slovaciei să-i returneze tranșa de 200.000 de doze de Sputnik pe motiv că a încălcat contractul, atunci când a verificat dozele trimise de la Kremlin.

Fostul premier Igor Matovici ocupă acum postul de ministru de Finanțe și se afla chiar la Moscova pentru a parafa
contractul cu Sputnik. Vestea că Rusia cere înapoi cele 200.000 de doze de vaccin nu i-a picat tocmai bine și a reacționat pe Facebook cu un mesaj la adresa celor care au blocat tranzacția. Slovacia și Ungaria sunt cele două țări din Uniunea Europeană care au achiziționat vaccinul Sputnik, deși nu este recunoscut de către Agenția Europeană a Medicamentului. Și Germania și-a exprimat interesul în vaccinul rusesc, însă ministrul Sănătății de la Berlin a precizat că se va lua o decizie numai dacă Sputnik va fi aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului.

Total
0
Shares
Total
0
Share