Rusia, o retragere cât o victorie - Focus Prima TV

Rusia, o retragere cât o victorie

Rusia ia prin surpindere cancelariile europene și face o mișcare de ultim moment în conflictul ucrainean. Ministerul Apărării de la Moscova a publicat imagini care ar dovedi că Federația Rusă își retrage o mare parte din efectivele pe care le-a masat la granița fostului său stat-satelit. De cealaltă parte, NATO, prin vocea secretarului său general, nu confirmă informația.

Imaginile furnizate de aparatul de propagandă al Kremlinului au împânzit internetul. Potrivit versiunii oficiale, armata rusă și-a încheiat exercițiile de luptă de pe granița de vest, iar acum o mare parte din militari revin în baze. Mutarea are loc în contextul în care serviciile americane de informații anticipau că în nici 24 de ore, Putin ar fi urmat să ordone invadarea Ucrainei. Deja presa de limbă rusă prezintă retragerea drept o victorie importantă în fața Alianței Nord Atlantice.

De partea cealaltă, cel mai înalt oficial civil al NATO susține că cel puțin deocamdată declarațiile părții ruse nu sunt validate de realitatea din teren. Într-o conferință de presă, Jens Stoltenberg a reafirmat angajamentul Alianței față de aliați și parteneri.

Conflictul s-a mutat acum la masa negocierilor. La o săptămână după Emannuel Macron, cancelarul german Olaf
Scholz a fost astăzi la Moscova. A fost primit de președintele Vladimir Putin. La aceeași masă uriașă la care au avut loc și întâlnirea cu președintele francez. Și discurul oficial a fost similar. Președintele rus susține că nu dorește o confruntare în Ucraina.

Deocamdată, simplul anunț al retragerii rusești de la granița Ucrainei a provocat reacții ale piețelor financiare. Atât bursa americană cât și cea de la Moscova au înregistrat un avans semnificativ în ultimele ore.

Total
1
Shares
Total
1
Share