Salvatorii montani, în acţiune

Salvatorii montani, în acţiune

Ştiu orice cărare ascunsă a munţilor şi pot ajunge în locuri aproape imposibil de închipuit atunci când semenii au nevoie de ajutor urgent. Pentru că şi viaţa lor este în pericol atunci când pornesc să salveze vieţi, salvamontiştii, trebuie să fie pregătiţi la cele mai exigente standarde. Astăzi vorbim despre cei din Dâmboviţa. Limitele le-au fost
testate cu succes, în două exerciţii extrem de dificile, în care şi-au arătat forţa fizică dar şi rapiditatea, pentru că totul a avut loc contra cronmetru. Doi turişti surprinşi de avalanşă au fost salvaţi într-o misiune impecabilă, semn că, şi în cazuri reale, oamenii muntelui sunt pregătiţi. Clipă de clipă.

După o discuţie telefonică mai lungă, salvamontiştii au reuşit să afle că cei doi răniţi se aflau la liziera unei păduri, în apropiere de Vârful Omu. Echipaţi cu schiuri, tărgi, frânghii şi echipament de salvare, aceştia au reusit sa ajunga în zona unde a avut loc incidentul. Medicul voluntar, Cristian Ciubotărescu a reusit sa pună in atele piciorul fracturat al primului turist, iar cel de-al doilea a fost izolat cu folie metalica, pentru a preveni hipotermia. Cei doi raniti au fost trasi cu targa, pe zapada, pana la drumul de acces, apoi transportati la spital.

Al doilea exercitiu s-a desfasurat in Pestera Ialomiţei. Aici s-a intervenit pentru salvarea unui accidentat, aflat intr-o zona greu accesibila, unde enevoie de o interventie medicala rapida.

O altă etapă dificilă este transportul victimei la suprafata, care necesita un efort sustinut din partea tuturor
salvamontistilor. Pentru asta se folosesc corzi prinse cu splituri in stanci si tiroliene. In plus, aici este necesara
instalarea unei linii telefonice cu cablu, deoarece telefonia mobila si statiile de emisie-receptie nu functioneaza.

Intreaga operatiune a decurs fara incidente si a demonstrat, daca mai era cazul, ca salvamontistii sunt pregatiti pentru a face fata oricarei situatii dificile.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt