ŞAORMA ÎN LOC DE FASOLE CU CIOLAN – Focus Prima TV

ŞAORMA ÎN LOC DE FASOLE CU CIOLAN

De ziua Naţională, tradiţionala fasole cu ciolan a fost înlocuită, anul acesta, la Constanţa, cu celebra şaormă. Initiaţiva i-a aparţinut unui localnic, proprietar de restaurant cu specific musulman, dar care are în rândul familiei şi români. Trei mii de şaorme a oferit gratis acesta şi, se pare, clienţii au fost mulţumiţi.

În ultimii ani, mâncărurile tradiţionale, preparate după reţete aduse direct de pe malurile Bosforului, au ajuns preferatele românilor. Şi, cum anul acesta, din cauza pandemiei, autorităţile nu le-au mai putut oferi constănţenilor celebra fasole cu ciolan, un localnic cu dare de mână s-a gândit să ia el iniţiativa şi a pus la bătaie 3 mii de porţii de şaorma sau cum i se zice în limba turcă, döner..

Sandwichul doner kebab a fost preluat de la arabi şi modificat în zonele istorice ale Imperiului Otoman. Dacă arabii numesc sandwichul respectiv şaorma, grecii i-au spus gyros, iar turcii “doner”.  Conţinutul este, însă, cam acelaşi.

Cu multă carne, legume şi condimente după gust, dönerul oferit gratuit, s-a dovedit a fi o idee excelentă, care a prins foarte bine.

La Constanţa, manifestările dedicate zilei naţionale au fost anulate din cauza pandemiei. De altfel, judeţul este pe primul loc în ceea ce priveşte rata de infectare. Astăzi, incidenţa este de 7,48 cazuri noi la mia de locuitori, iar pe municipiu 10,71.

Total
0
Shares
Total
0
Share