Scandal cu spioni la Sofia – Focus Prima TV

Scandal cu spioni la Sofia

Breșă uriașă de securitate în NATO. Serviciul militar de informații al Bulgariei a fost penetrat de spionii ruși. Șase
ofițeri de la sud de Dunăre au fost arestați după ce ar fi transmis date clasificate Kremlinului.

Cei șase suspecți, foști și actuali ofițeri din Ministerul Apărării, ar fi furnizat informații despre echipamentele militare NATO către ambasa rusă din Sofia. Cea care livra documentele secrete ar fi fost, potrivit procurorilor, chiar soția unuia dintre trădători. Scandalul care a provocat un adevărat cutremur în Alianța Nord Atlantică a determinat reacția șefului vehementă a șefului guvernului de la Sofia.

Anchetatorii susțin că probele sunt zdrobitoare. Suspecții ar fi fost înregistrați de camerele de supraveghere în timp ce fotografiau documente sensibile. Întâlnirile cu liderul rețelei, un ofițer bulgar de rang înalt, au fost și ele filmate. Schimbul de informații avea loc în special cu ocazia unor partide de tenis. De asemenea, soția acestuia a fost filată în timp vizita repetat ambasada rusă din Sofia.

Replica Rusiei a venit prin intermediul unui senator. Parlamentarul a declarat că vor fi luate măsuri în oglindă în
cazul expulzării diplomaților ruși de pe teritoriul bulgar. Un scandal similar în a avut loc și în urmă cu doi ani, atunci când mai mulți oficiali ai ambasadei ruse la Sofia au trimiși acasă pentru implicarea în activități de spionaj.

Total
0
Shares
Total
0
Share