Scene apocaliptice în Kazahstan - Focus Prima TV

Scene apocaliptice în Kazahstan

După trei zile de violențe care au cutremurat cel mai mare stat al Asiei Centrale, liniștea domnește pe străzile marilor orașe din Kazahstan. Intervenția pacificatorilor ruși a curmat tentativa de schimbare a regimului în fostul stat sovietic. Protestetele soldate cu zeci de morți și mii de răniți au încetat. Pe străzi domnește încă frica iar oamenilor le e frică să iasă din case.

Scene desprinse, parcă dintr-un film apocaliptic au fost filmate pe străzile din Almatî, principalul centru financiar și cel mai mare oraș din Kazahstan. Zeci de clădiri guvernamentale au fost devastate, băncile și magazinele au fost jefuite și sute de mașini incendiate. Locul amplelor manifestații populare a fost luat de o liniște deplină. Armata și poliția blochează punctele cheie din Almatî.

O mare parte a pagubelor se află în jurul pieței centrale a orașului, locul unde au izbucnit revoltele. Situația generală este însă mult mai sumbră. Cumpărăturile pot fi făcute doar cu cash iar lipsa alimentelor a început să fie greu resimțită. Puțini oameni care se mai încumetă pe străzi sunt șocați de cele întâmplate. Kazahstanul avea reputația celei stabile societăți din statele ex-sovietice.

Liderul kazah i-a transmis lui Vladimir Putin că situația din țară este acum stabilă și i-a mulțumit pentru ajutorul militar al Moscovei. Trei mii de oameni au arestați în urma revoltelor. Printre aceștia și fostul șef al securității kazahe, acuzat de înaltă trădare. Statele Unite și-au retras personalul diplomatic neesențial din această țară.

Între timp, ministerul afacerilor externe din Israel a anunțat că un cetățean israelian a fost ucis în Almatî. Este vorba despre un tânăr de 22 de ani, împușcat mortal în timpul confruntărilor violente cu forțele de ordine.

Total
0
Shares
Total
0
Share