Şcoli ca în evul mediu

Şcoli ca în evul mediu

În 2022, elevii din sute de şcoli din întreaga ţară…urmează să înveţe în aceleaşi condiţii pe care le-au avut chiar şi…bunicii lor. Se întâmplă în special în mediul rural, acolo unde în unităţile de învăţământ din satele izolate investiţiile au fost aproape zero. La aceste şcoli, elevii încă trebuie să meargă la toaletă în fundul curţii, în încăperi care stau să cadă pe ei. În judeţul Botoşani, spre exemplu, 150 de unităţi de învăţământ vor sta închise în acest an, pentru că nu au autorizaţie sanitară.

În zeci de şcoli din judeţul Botoşani, condiţiile sanitare ale copiilor, dar şi ale profesorilor sunt exact ca în Evul Mediu. Cu începutul anului şcolar care bate la uşă, autorităţile locale din comunele sărace ale judeţului nu au fost în stare decât să zugrăvească WC-ul din fundul curţii, în speranţa că lipsa unui grup sanitar corespunzător nu va mai bate la ochi.

La doar câţiva kilometri depărate de această şcoală, în satul Cişmăneşti, 23 de copii de cinci ani vor începe noul an de grădiniţă cu aceeaşi toaletă pe care au folosit-o şi bunicii lor. Bătrânii din comună, căci ei formează populaţia majoritară de aici, îşi amintesc cum, pe vremea când erau şcolari, condiţiile sanitare erau întocmai ca cele de azi.

Primarul are şi explicaţii pentru condiţiile pe care elevii vor trebui să le suporte: lipsa fondurilor. Probleme, poate şi mai grave, găsim în şcolile din satele de munte ale Vrancei. În comuna Spulber, elevii învaţă într-o casă din chirpici cu pridvor. Cu geamuri sparte, acoperite cu carton şi încălzită cu lemne. Iar toaleta din curte este construită în totalitate din scânduri de lemn. O şcoală provizorie, spune edilul. Cu toate acestea, va mai dura cel puţin doi ani până când va fi construită, în comună, o nouă unitate de învăţământ cu toate dotările necesare.

Potrivit statisticilor Direcţiei de Sănătate Publică Vrancea, din toate cele 441 de unităţi de învăţământ, doar 200 dintre ele au autorizaţie sanitară de funcţionare. Multe dintre unităţile de învăţământ din judeţ riscă să se închidă din cauza numărului mic de elevi care frecventează şcoala. Satisticile arată că doar înaintea pandemiei nu mai puţin de 363 de elevi din Vrancea au abandonat şcoala din motive financiare sau familiale.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt