Se redeschide aeroportul Băneasa - Focus Prima TV

Se redeschide aeroportul Băneasa

Aeroportul Băneasa s-a redeschis astăzi, după aproape 10 ani de pauză pentru zborurile comerciale și la fix 110 ani de
la iaugurare. De pe pistă n-a decolat însă nici un avion. Primele curse ar urma să aibă loc cel mai târziu la finalul lunii septembrie. Evenimentul a fost marcat de o paradă a piloților de la Aero Grupul României.

Pe 1 august 1912 Liga Aeriană Condusă de principele George Valentin Bibescu a înființat la Băneasa o școală
pentru piloți militari. Acesta este considerat momentul în care s-au pus bazele aeroportului. Între timp, aerodromul devine
aeroport, iar 110 ani mai târziu s-a celebrat redeschiderea acestuia pentru cursele comerciale. Însă nu de astăzi.

Până în 1970, când s-a înființat aeroportul Otopeni, Băneasa era principalul port aerian al țării. Este considerat și al treilea
cel mai vechi aeroport operațional din lume.

De-a lungul timpului, au ajuns în Băneasa mai multe personalități, printre care și Papa Ioan Paul al 2-lea. Între timp, în jurul aeroportului s-au tot ridicat clădiri rezidențiale, așa că zgomotul produs de aeronave nu va fi o plăcere pentru cei care locuiesc în zonă. Iar zborurile vor fi permise doar pe timpul zilei. Oficialii români se așteaptă ca fluxul de călători să atingă un milion de persoane într-un timp scurt. La început, zborurile vor fi operate de companiile low cost.

Cu ocazia evenimentului, au fost inaugurate și doua plăci memoriale, cu pionierul aviatic Aurel Vlaicu și cu emblema aeroportului.

Aeroportul Băneasa are o suprafață de 128 de hectare și dispune de o pistă de 3.200 metri lungime și 60 de metri lățime.
Reabilitarea a costat 11 milione de euro.

Total
0
Shares
Total
0
Share