Seceta usucă România - Focus Prima TV

Seceta usucă România

Între timp, fermierii trag ponoasele lăsate de secetă. Căldura toridă a uscat câmpuri întregi, iar producția este mult mai
scăzută față de anii trecuți. Aproape 300 de mii de hectare din toată țara au fost afectate de secetă. Vara nu se va
termina prea curând și prognozele meteorologilor nu sunt deloc îmbucurătoare pentru agricultură. Toate aceste probleme se vor vedea la toamnă în prețul plătit de români pentru produsele agricole.

Ministerul Agriculturii anunță că suprafețele afectate de pagubele produse de secetă depășesc 280 de mii de hectare. În aproape 30 de județe din întreaga țară culturile sau uscat. Iar sute de localități sunt alimentate restricționat cu apă. Fermierii spun că cifrele ar fi cu mult mai mari. Cele mai afectate culturi sunt cele de grâu, orz, rapiță și porumb. Producția de grâu este cu 18% mai mică față de anul trecut. Seceta a obligat fermierii să înceapă mult mai devreme și recoltarea de floarea soarelui. Cu toate acestea, autoritățile spun că vom avea suficiente produse agricole, atât pentru consum intern, cât și pentru export.

Producția mică și scumpirile la apă, carburanți și electricitate vor fi simțite și de consumatorii finali prin creșterile de prețuri
în piețe și la raft.

Iar seceta va continua să facă ravagii și în perioada următoare. Ministrul Mediului spune că România se află în risc de deșertificare. Cel mai garv este în Sudul țării, acolo unde pădurile au dispărut în urmă cu multe decenii.

Toată Europa a fost afectată de secetă anul acesta. Specialiștii spun că 2022 pare să fie cel mai rău an din ultimii 500 de ani. Până în prezent, cel mai grav a fost în 2018, când vremea caldă și uscată a dus la producții ale culturilor cheie cu 50% mai mici.

Total
0
Shares
Total
0
Share