Secție ATI improvizată, la Abrud – Focus Prima TV

Secție ATI improvizată, la Abrud

Nu avem stație de oxigen și ne mor pacienții în brațe? Nu-i nimic! Găurim pereții spitalului și tragem furtunul tuburilor de oxigen de afară până la pacient! Situația ireală se întâmplă, la un an de la debutul pandemiei, în spitalul din Abrud, județul Alba. Deși pare o soluție rudimentară, opt sute de pacienți infectați cu covid au fost salvați așa, și doar 7 decedând în ultimul an. Conducerea spitalului cere de ani intregi ministerului o stație de oxigen. Degeaba! Mai mult, o parte din oxigenul care salvează vieți zilnic vine din donații. La aceste donații fac apel și cei din conducerea spitalului, care semnalează mai multe lipsuri. Toți cei care vor să dea o mână de ajutor pot contacta direct spitalul.

3 găuri, care leagă 6 butelii de oxigen, sunt săpate în pereții clinicii din Abrud. De două ori pe zi, muncitorii care le alimenteaza ajung la poarta spitalului și încep încărcarea. O mare parte din oxigenul atât de necesar pacienților covid este donat gratuit de un patron care a avut și el soția bolnavă și a supraviețutit. Teama, însă, bântuie în continuare holurile unității sanitare.

Spitalul din Abrud are 85 de locuri, 30 rezervate pentru bolnavii de covid și, evident, nu dispune de secție ATI. Ca să nu le moară pacienții în brațe, medicii au improvizat o instalație rudimentară întâlnită în spitale în urmă cu 60 de ani.

În tot acest timp, în multe locuri din țară, consiliile județene și primăriile au ridicat, pe bani grei, spitale modulare și au investit în stații de oxigen, care… nu ajută la nimic pentru că… zac închise. În Apuseni, însă, medicii se luptă
rudimentar cu virusul și chiar reușesc să țină oamenii în viață.

Cu lacrimi în ochi, managerul spitalului spune că aceasta a fost singura soluție, în lipsa unei stații de oxigen.

Practic, acest manager, în acte nu are secție de ati, însă în realitate a reușit să găsească o soluție care ține loc de salon de terapie intensivă!

În acest moment, în spitalul din Abrud sunt 23 de bolnavi covid. Fără improvizația realizată de spital, pacienții nu aveau nicio șansă să respire și, deci, să supraviețuiască.

De la începutul pandemiei la spitalul din Abrud au ajuns 800 de pacienți bolnavi de covid, dar numai 7 au pierdut lupta cu noul coronavirus! Restul au fost salvați de instalația reinventată ad-hoc. Pentru asta, oamenii le sunt
recunoscători tuturor celor din spital.

Total
19
Shares
Total
19
Share