Senat/Comisia juridică: Cpp, modificat; 120 de zile, în cazuri excepţionale, pentru pronunţarea sentinţei şi motivarea hotărârii - Focus Prima TV

Senat/Comisia juridică: Cpp, modificat; 120 de zile, în cazuri excepţionale, pentru pronunţarea sentinţei şi motivarea hotărârii

Comisia juridică a Senatului a acordat, joi, un raport favorabil cu amendamente propunerii legislative de modificare a Codului de procedură penală în acord cu decizia CCR, potrivit căreia hotărârea judecătorească trebuie să fie motivată la data pronunţării şi nu în maximum 30 de zile de pronunţare, cum este în prezent.

Senatul a amendat forma proiectului iniţiatorilor, în sensul că, de la încheierea procesului, judecătorii au la dispoziţie, în cazuri excepţionale, maximum 120 de zile (faţă de 90 de zile cât prevedea propunerea legislativă în forma iniţiatorilor) pentru pronunţarea sentinţei şi motivarea hotărârii lor.

“La început maximum 60 de zile, putând ca în situaţii cu totul excepţionale să prelungească 30 de zile şi încă 30 de zile astfel încât să nu se depăşească în total 120 de zile de la încheierea procesului. În acest timp, nu se poate pune în executare nicio soluţie, nu este pronunţată nicio soluţie, nici de condamnare, nici de achitare. Abia în momentul pronunţării, odată cu soluţia de condamnare sau de achitare sau de altă natură, toate persoanele implicate în procesul penal vor ştii şi motivele”, a afirmat ministrul Justiţiei, Stelian Ion, care a participat la şedinţa Comisiei juridice a Senatului.

Propunerea legislativă, care a intrat miercuri în circuitul parlamentar, este iniţiată de senatorii Anca Dragu (USR-PLUS), Alina Gorghiu şi Iulia Scântei (PNL) şi deputatul Ioan Cupşa (PNL).

Potrivit preşedintelui Comisiei juridice a Senatului, Iulia Scântei, actul normativ este menit să elimine eventuale blocaje la nivelul instanţelor penale în vederea soluţionării cauzelor, ca urmare a Deciziei CCR care a statuat că anumite articole din Codul de procedură penală sunt neconstituţionale, “obligând Legiuitorul să legifereze, să modifice Codul de procedură penală în aşa fel încât data pronunţării hotărârii judecătoreşti aceasta să fie cunoscută, redactată şi motivată de completul de judecată”.

agerpres.ro

Total
0
Shares
Total
0
Share