Sinaia, primul oraş care colectează măştile folosite

Sinaia, primul oraş care colectează măştile folosite

Sinaia este prima localitate din România care a amenajat locuri speciale de colectare a măştilor sanitare folosite de populaţie ca măsură de siguranţă în pandemie. Astfel, localnicii şi turiştii au la dispoziţie, de luna aceasta, 13 zone din oraş unde pot arunca măştile folosite. Acestea vor fi ulterior reciclate.

In zonele special amenajate în Sinaia pot fi colectate mastile de plastic de unica folosinta, mastile FFP2, N95, mastile FFP3 si mastile chirurgicale, daca acestea nu provin dintr-un mediu medical. Nu vor putea fi colectate masti din material textil, confectionate acasa sau alte articole de protectie.

Programul de Mediu al Organizaţiei Naţiunilor Unite UNEP susţine că manipularea în condiţii de siguranţă şi eliminarea finală a deşeurilor medicale rezultate în perioada pandemiei este un element esenţial, în contextul în care 75% din măştile folosite, precum şi alte deşeuri legate de pandemie, vor ajunge în gropi de gunoi sau în apele mărilor.

Punctele de colectare au fost gandite si asezate strategic, tocmai pentru a fi utilizate in mod constant. Proiectul este sprijinit si de catre reprezentantii Muzeul National Peleş.

In 2020, cantitatea de masti de protectie folosite in lume a crescut de 207 ori fata de 2019. Opération Mer Propre, un ONG francez care se ocupa, printre altele, cu operatiuni de curatenie pe Coasta de Azur, a descoperit pe fundul marii cantitati industriale de masti, manusi si sticlute de plastic pentru dezinfectant de maini.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt