Sindicatul Drumarilor solictă externalizarea activităţii de colectare a deşeurilor

Sindicatul Drumarilor solictă externalizarea activităţii de colectare a deşeurilor

Sindicatul Drumarilor "Elie Radu" solicită externalizarea activităţii de colectare a deşeurilor şi semnalează că muncitorii Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere îşi riscă sănătatea colectând gunoaie, fără echipamente specifice de protecţie, din parcările drumurilor naţionale.

"Sindicatul Drumarilor "Elie Radu", care reuneşte angajaţi din Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, solicită protejarea sănătăţii muncitorilor instituţiei, în contextul în care ea este pusă în pericol prin activitatea de colectare a gunoaielor, din zona parcărilor drumurilor naţionale, fără echipamente specifice de protecţie. Pe lângă deşeurile menajere, nu o singură dată, drumarii au trebuit să strângă seringi utilizate şi cadavre animaliere, având doar mănuşi de unică folosinţă sau mănuşi de grădinărit (pe care le primesc doar o dată pe lună)", se menţionează într-un comunicat al sindicatului remis, luni, AGERPRES.

În prezent, activitatea de colectare a deşeurilor menajere de pe drumurile naţionale şi autostrăzi şi din zona parcărilor acestora este realizată de către drumari, cu toate că instituţia nu deţine autogunoiere, utilaje şi echipamente de protecţie specifice derulării unei asemenea activităţi.

În acest context, reprezentanţii sindicatului menţionează că activitatea de colectare a deşeurilor menajere trebuie realizată de către firme specializate, care deţin personal instruit, dar şi echipamente şi utilaje de salubrizare, autospeciale pentru colectare compactare şi transport deşeuri şi subliniază că, în lipsa acestora, ori a unor departamente specializate în acest domeniu, activităţile specifice de igienizare, în majoritatea judeţelor ţării, se realizează cu dificultate şi în condiţii improprii.

"Sindicatul Drumarilor "Elie Radu" solicită externalizarea activităţii de colectare a deşeurilor. Până la luarea unei asemenea decizii, solicităm ca muncitorii CNAIR să aibă echipamente de protecţie adecvate pentru această activitate. Atragem atenţia asupra faptului că, fără echipamente specifice de protecţie, pericolul de infectare este mare. Solicităm, de asemenea, încheierea, în regim de urgenţă, a contractelor de asigurare medicală pentru toţi salariaţii. Licitaţia în vederea încheierii contractelor de asigurare medicală nu a fost lansată încă (conform informaţiilor pe care le primim, de un an se tot lucrează la caietul de sarcini)", se mai precizează în comunicat.

Sursa: Agerpres

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt