Situație îngrijorătoare pentru agricultura românească: „traderii importă şi exportă în funcţie de preţuri” – Focus Prima TV

Situație îngrijorătoare pentru agricultura românească: „traderii importă şi exportă în funcţie de preţuri”

Anul trecut, jucătorii din agricultura românească a importat grâu și porumb în valoare de 542 de milioane de euro, cu 212 milioane euro mai mult decât în 2019, conform datelor Institutului Național de Statistică (INS).

Anul trecut, țara noastră a importat grâu și porumb în valoare de 542 de milioane de euro, cu 212 milioane euro mai mult decât în 2019, conform datelor Institutului Național de Statistică (INS).

Și asta în condițiile în care, tot în 2020, exporturile de grâu și porumb au fost de 1,9 miliarde euro, în scădere cu circa 450 de milioane de euro față de 2019, scriu cei de la Mediafax.

De altfel, soldul comerțului internațional cu grâu şi porumb a fost de aproximativ 1,4 miliarde de euro în 2020, în scădere cu 661 de milioane de euro faţă de anul anterior.

Potrivit precizărilor ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, „întotdeauna au fost jocurile acestea pe piaţă”.

„Unii mari traderi reuşesc să exporte şi să importe când apare o oportunitate. Nu este un necesar, un necesar primar, pentru că noi chiar şi anul trecut, an în care producţia a fost diminuată din cauza secetei, drastic, am acoperit, adică am produs mult pentru nevoile interne, doar că traderii importă şi exportă în funcţie de preţuri, în funcţie de burse”, a precizat ministrul de resort.

Sursa: Agerpres

Total
0
Shares
Total
0
Share