Spectacol al Teatrului Basca, accesibilizat pentru persoane cu dizabilităţi – Focus Prima TV

Spectacol al Teatrului Basca, accesibilizat pentru persoane cu dizabilităţi

Masks with the theatre concept

Teatrul Basca împreună cu Asociaţia Ceva de Spus invită iubitorii de cultură duminică, 7 februarie, online, la primul spectacol de teatru din Timişoara accesibilizat pentru persoane cu dizabilităţi, “Fluturii sunt liberi” de Leonard Gershe, în regia Anei Maria Ursu.

Vor da viaţă spectacolului Simion Caragia, Jasmina Mitrici, Alina Ilea şi Ioan Codrea.

“Nu consider că e vina nimănui că s-a născut sau că are o anumită dizabilitate, fiecare om are dreptul la cultură, de aceea prin proiectul ‘Teatru accesibil tuturor’ dorim să ajungem atât la publicul iubitor de teatru, cât şi la persoanele cu dizabilităţi care îşi doresc, dar poate, din diverse motive nu au acces la acte culturale”, declară preşedintele Asociaţiei Solidart şi regizoarea spectacolului “Fluturii sunt liberi”, Ana Maria Ursu, într-un comunicat remis, joi, AGERPRES.

Spectacolul “Fluturii sunt liberi” surprinde o etapă importantă din viaţa unui tânăr nevăzător, Don Baker, care încearcă să se desprindă de sub aripa exagerat de ocrotitoare a mamei şi să trăiască independent, să se îndrăgostească, la fel ca orice alt tânăr de vârsta lui. Povestea tânărului nevăzător este presărată cu momente muzicale, jucăuşe, intense, iar finalul neaşteptat lasă loc de o continuare pe gustul oricărui spectator.

“Să merg la teatru este o bucurie, însă de multe ori nu înţeleg tot ce se întâmplă pe scenă, pierd unele detalii vizuale care pot face diferenţa. O descriere narativă este ca o piesă lipsă dintr-un puzzle, fără ea nu poţi vedea întreaga imagine. La fel este şi pentru persoanele care au probleme de auz, unde ajutorul unui interpret mimico-gestual este necesar. Provocările cu care se confruntă persoanele cu dizabilităţi, până să ajungă la un spectacol de teatru, sunt multe, începând de la mediul fizic inaccesibil, până la mediu informaţional inaccesibil. Cred că toată lumea trebuie să aibă măcar o dată şansa să vadă cum e să participi la un spectacol de teatru”, spune Simona Smultea, persoană nevăzătoare, consultant pentru accesibilizarea spectacolului şi copreşedintele Asociaţiei Ceva de Spus.

Spectacolul de teatru face parte din proiectul “Teatru accesibil tuturor”, derulat de Asociaţia Solidart şi Asociaţia Ceva de Spus, finanţat prin programul “În stare de bine”, implementat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile.

agerpres.ro

Total
0
Shares
Total
0
Share