Speranță pentru cei care au nevoie de transplant - Focus Prima TV

Speranță pentru cei care au nevoie de transplant

România a încheiat un acord cu Italia prin care cinci pacienţi români, pe an, vor putea să fie transplantaţi pulmonar. Statul român le plătește operația, cazarea și mâncarea, însă, de transport trebuie să se ocupe singuri. Primul român a plecat astăzi spre Bergamo cu un transport special de pe aeroportul Mihail Kogălniceanu. Banii de drum au fost obținuți de o asociație umanitară specializată în ajutorarea pacienților cu probleme mari de sănătate.

O aeronavă italiană a aterizat dimineață pe aeroportul de la Mihail Kogălninceau, iar o ambulanță l-a adus pe bărbatul suferind direct la scara avionului. Pacientul este din Constanța și așteaptă de ani buni un loc pe lista de
transplant de plămâni. Vestea că România a încheiat acordul cu Italia pentru operații de transplant a venit ca o ușurare pentru suferința lui.

Au urmat zile lungi de așteptare până să vină aprobarea de la o un spital italian, cu locuri libere pentru români. Clinica din Bergamo a răspuns prima și a dat acordul pentru internare, iar telefonul i-a adus constănțeanului vestea pe care o aștepta de mult.

Prin acordul de transplant încheiat de România cu Italia, statul român plătește pacienților manopera chirurgicală și spitalizarea, însă de transport trebuie să se descurce fiecare. Așa au ajuns la ONG-ul care se ocupă de ajutorul pacienților români cu probleme speciale.

În România, Centrul de Transplant al Spitalului Sfânta Maria din Capitală este singura unitate din țară, acreditată pentru a efectua transplanturi pulmonare. Deși acreditatarea a expirat pe 9 martie, trei luni mai târziu, unitatea sanitară și-a reluat activitatea, la începutul lunii iunie. Cazurile complexe și cele pediatrice ajung însă în Italia. Există o limită de 5 pacienți români care pot fi operați acolo anual. În prezent, există discuţii avansate şi cu un centru de transplant pulmonar din Franţa.

Total
0
Shares
Total
0
Share