Spitale închise din lipsă de pacienţi

Spitale închise din lipsă de pacienţi

În timp ce pacienţii sunt scosi pe tărgi din spitale pentru a face loc altora, există unităţi medicale modulare, special construite pentru această perioadă de pandemie şi inaugurate cu mare fast de politicieni anul trecut iar acum stau cu lacătul pe uşi. Este cazul spitalului din Pipera - închis la începutul anului pentru că….nu erau pacienţi. Iar situaţia de la Leţcani este deja şocantă - vremea rea şi problemele tehnice au învins autorităţile locale, care au închis DEFINITIV spitalul mobil - în care se puteau trata o sută de pacienţi la ATI.

În Pipera, în Nordul Bucureştiului, o anexă a Spitalului Victor Babeş a fost închisă la începutul anului pentru că ….nu mai erau pacienţi.

Spitalul modular fusese construit în mai 2020, în doar două săptămâni. A costat aproximativ două milioane de euro şi avea o capacitate de 350 de paturi, însă nu a beneficiat şi de o secţie de terapie intensivă . Avea menirea de a primi pacienţi cu forme uşoare de COVID.

Primarul Capitalei Nicuşor Dan spunea pe 14 ianuarie, că se cheltuiau bani degeaba, iar unitatea medilată trebuia închisă.

Iar ministrul Sănătăţii era de acord.

”Nu vorbim despre o lipsă de capacitate în momentul acesta în Bucureşti. Tocmai de aceea a putut fi închis spitalul modular din Pipera”, spunea Vlad Voiculescu pe 29 ianuarie.

Spitalul mobil din Leţcani, judeţul Iaşi, a costat 13 milioane de euro şi a fost mai mult nefuncţional. În ianuarie unitatea medicală a fost închisă pentru câteva zile pentru dezinfectare şi sterilizare, însă nu s-a mai deschis. Ba ploua în interior, ba erau tot felul de probleme tehnice . Şi, într-un final, oficialii de aici au anunţat că au închis DEFINITIV spitalul mobil, care avea o sută de paturi de terapie intensivă.

În tot acest timp, în spitalele modulare puse la dispoziţie de Armată, abia dacă mai e loc să „arunci un ac”.
În curtea Institutului de Geriatrie şi Gerontologie Ana Aslan, din Otopeni, pe 28 martie a fost inaugurat cu mare fast spitalul ROL 2 ce aparţine MApN, în prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis, premierului de atunci Ludovic Orban şi mai toţi miniştrii. Unitatea medicală a fost construită într-un timp record - în doar câteva zile.

Situaţia este asemănătoare şi la spitalele Armatei din Timişoara şi Constanţa.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt