Statul ne învaţă să stingem becul. Reguli noi pentru companiile din energie

Statul ne învaţă să stingem becul. Reguli noi pentru companiile din energie

Statul vrea să ne învăţe să stingem becul. Deşi Guvernul a anunţat că preţul energiei va fi plafonat timp de încă un an, Executivul scade pragul de consum până la care acordă compensări. În plus, ca să facă rost de bani pentru a plăti subvenţionarea kilowattului, guvernanţii instituie o taxă de solidaritate care va fi plătită de companiile din energie.

Criza energetică şi recomandările Uniunii Europene de reducere a consumului de energie sunt argumetelele care au fundamentat cea mai nouă ordonanţă de urgenţă a Guvernului. Statul îşi asumă în continuare compensarea facturilor la gaz şi curent electric, însă reduce cu 15 la sută plafonul de compensare.

Preţul unui kilowat rămâne plafonat la 68 de bani. Însă doar în cazul celor care consumă lunar până la 100 de kilowaţi. Cei care consumă până la 300 de kilowati beneficiază de un pret de 80 de bani pe kilowat doar pentru primii 255 de kilowati. Practic, cine vrea să plătească puţin trebuie să facă economie. Şi IMM-urile vor avea compensat doar 85% din consum, pentru care vor plăti 1 leu pe kilowat. Nu este şi cazul instituţiilor sociale.

În cazul gazelor naturale plafoanele rămân aceleaşi: 31 de bani pe kilowat pentru clienţii casnici şi 37 de bani pe kilowat pentru companiile cu un consum de maximum 50.000 de megawaţi realizat în anul 2021.

Noua ordonanţă caută să pună capăt speculei din domeniu energiei. Traderii care sunt prinşi că majorează artificial preţul vor fi amendaţi cu 5% din cifra de afaceri. Pentru companii din domeniu se instituie şi o taxă de solidaritate. Cu banii companiilor care înregistrează un profit de peste doi la sută, statul va încerca să acopere subvenţionarea preţului energiei. Adică aproximativ 1 miliard de lei în fiecare lună.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt