Stoc epuizat de iod - Focus Prima TV

Stoc epuizat de iod

Butonul roșu pe care îl are la dispoziție Vladimir Putin stârnește panică în rândul oamenilor! Românii au dat buzna
în farmacii în căutare de pastile cu iod, deși autoritățile dau asigurări că nu e necesar. Fenomenul a fost observat în
ultimele zile în mai multe țări din Europa Centrală și de Sud Est.

Războiul dintre Rusia și Ucraina a indus teama unei posibile posibile urgențe radioactive. Cu atât mai mult cu cât din
Rusia au venit informații că a preluat controlul celei mai mari centrale nuclare din Ucraina. Deși autoritățile îndeamnă la calm și spun că suntem departe de un posibil război nuclear, românii au dat buzna în farmacii să caute pastile de iod – care se iau după o posibilă expunere la substanțe radioactive. Acest lucru, spun specialiștii, ne-ar putea aduce în situația de acum doi ani, de la începutul pandemiei, când abia se mai găsea paracetamol.

Iodul este un element esențial pentru funcționarea tiroidei, care captează aproape toată cantitatea de iod administrată extern. În momentul în care un pacient este contaminat cu iod radioactiv, acesta va fi absorbit de glanda tiroidă. Fenomenul a luat amploare, în mai multe țări din Europa, după ce liderul de la Kremlin a vorbit despre o posibilă ameenințare nucleară. În Bulgaria și în Polonia sunt farmacii care au rămas fără medicamente pe stoc. Multe țări au depozite cu astfel de tablete în cazul unui acident nuclear major. Însă acestea se administrează doar dacă sunt recomandate de experți. Medicii atrag atenția că pastilele ar putea face mai mult rău decât bine.

Înainte de orice medicament, în cazul unui accident nuclear, prima și cea mai importantă măsură este adăpostirea. Oamenii trebuie să rămână în case, sau în subsoluri, acolo unde există, cu geamurile și gurile de aerisire închise. De asemenea, trebuie să se spele imediat și să nu consume alimente care au fost expuse sau neîmpachetate pe durata evenimentului.
Președintele Federației Ruse a ordonat, zilele trecute, ca țara sa să pună în alertă forțele de descurajare nucleară ale
armatei ruse în alertă specială de luptă.

Rusia are cel mai mare număr de arme nucleare din lume. Aproximativ 5.977 de focoase nucleare ar deține Moscova.
Urmează Statele Unite ale Americii, cu peste 5.400 de focoase nucleare. Pe locul 3 se sitează China, cu 350. În Europa, singurele țări înarmate nuclear sunt Franța și Marea Britanie.

Cele mai grave accidente cu radiații, din istoria omenirii, s-au produs după lansarea bimbei atomice în Japonia la
Hiroshima și Nagasaki în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial și la Cernobîl în 1986.

Total
0
Shares
Total
0
Share