Subvențiile fermierilor, în aer - Focus Prima TV

Subvențiile fermierilor, în aer

România este printre codașele Uniunii Europene în ceea ce privește aprobarea planului strategic național pentru agricultură. Optsprezece țări au deja planurile aprobate, în timp ce noi așteptăm cu sufletul la gură luna decembrie, finalul anului fiind termenul limită. Pentru fermieri, documentul este vital. De el depinde sistemul de subvenții.

După un an complicat, în care seceta le-a distrus culturile, fermierii au doar 2 perspective. Subvențiile de la Guvern prin planul strategic național pentru agricultură sau îi paște falimentul.

Inițial, planul a fost depus în februarie, dar Ministerul Agriculturii a primit 307 observații de la Comisia Europene. După mai multe consultări cu omologii europeni, Petre Daea a trimis planul final abia în a doua jumătate a lunii octombrie.

Potrivit documentului trimis de ministrul agriculturii la Bruxelles, România va beneficia de aproximativ 16 miliarde de euro. Cea mai mare parte, 61% , vor merge către subvențiile fermierilor, în timp ce 38% sunt dedicați investițiilor. Un răspuns afirmativ al Comisiei Europene este așteptat pentru decembrie.

Începând cu 1 ianuarie 2023 va fi pusă în aplicare noua politică agricolă comună. Aceasta va pune un accent mai mare pe fermele familiale mici și mijlocii, precum și pe tinerii fermieri.

Total
11
Shares
Total
11
Share