Summit Franţa-Sahel pentru combaterea jihadiştilor – Focus Prima TV

Summit Franţa-Sahel pentru combaterea jihadiştilor

Cinci şefi de stat din Sahel şi preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, participă de luni la o reuniune de două zile privind combaterea jihadiştilor, transmite AFP. Preşedinţii din Mauritania, Mali, Burkina Faso, Niger şi Ciad vor fi prezenţi fizic în capitala ciadiană, N’Djamena, iar Macron va intra în contact cu ei prin videoconferinţă.

Parisul ar dori ca aliaţii săi să preia rolul militar şi politic pentru a permite reducerea efortului francez în criza regională de securitate care durează deja de opt ani.

Summitul începe oficial la ora 14:00 GMT, iar ulterior se vor alătura şi alţi parteneri internaţionali. Cele cinci state africane reprezentate la vârf au format în 2014 un cadru instituţional de cooperare pentru dezvoltare şi securitate denumit G5 Sahel.

Acum un an, o reuniune în acelaşi format la Pau, în sud-vestul Franţei, a dus la creşterea de la 4500 la 5100 a efectivelor militare franceze în aşa-numita zonă a “celor trei frontiere” (Mali, Niger şi Burkina Faso), pentru a opri atacurile jihadiştilor.

agerpres.ro

Total
0
Shares
Total
0
Share