Teroare în Afganistan - Focus Prima TV

Teroare în Afganistan

Revenirea la putere a talibanilor este un eșec al lumii libere. Analiștii de peste Ocean compară retragerea din Afganistan cu dezastrul din Vietnam. Însă primele care vor suporta consecințele instaurării Shariei sunt cele 20 de milioane de femei din țară. Legea islamică le va readuce pe acestea întro stare de dependență deplină față de partenerii de sex masculin. Între timp, apar noi imagini care surprind disperarea miilor de oameni care vor cu orice preț să fugă din țara care va deveni curând emirat islamic.

O nouă înregistrare șocantă de pe aeroportul din Kabul face înconjurul lumii. Un bărbat a filmat momentul în care el și alte zeci de oameni se agață de aripile și de trenul de aterizare al unui avion care decolează.

Imaginile disperarării surpind doar parțial panica ce se instaurează în Afganistan. Femeile, care reprezintă
aproximativ jumătate din populația de 40 de milioane de locuitorii a țării, se tem de ce e mai rău. Un ONG local a
publicat o listă cu zeci de interdicții pe care regimul taliban le-a instaurat între 1996 și 2001, când a condus țara centralasiatică.

Potrivit propriei interpretări a islamului, talibanii interzic femeilor să studieze în școli, universități sau alte instituții de învățământ. Nu au voie să muncească în afara casei, nu pot merge neînsoțite pe stradă și nu au voie să râdă, să vorbească sau să dea mâna cu bărbați din afara famiiei.

De asemenea, femeile afgane trebuie să poarte burqa, le este interzis să poarte pantofi cu toc sau să aibă gleznele dezgolite și nu pot fi tratate de medici de sex masculin.

Noua realitate care se instaurează în Kabul este relatată și e un student afgan care nu a vrut să-și dezvăluie
identitatea

Timid, femeile încearcă să se organizeze și să se opună felului în care talibanii vor să le transforme în cetățeni de
mâna a doua

Între timp, reprezentanții noii puteri de la Kabul au susținut prima lor conferință de presă. Declarativ, aceștia susțin că vor respecta toate drepturile femeilor. Cu o nuanță. În limita Shariei.

Britanicii sunt primi care întind o mână femeilor afgane. Doar anul acesta vor primi 5 mii de refugiați. În special femei și membri ai minorităților religioase.

Total
0
Shares
Total
0
Share