Tirurile ATI, pericol pentru pacienți – Focus Prima TV

Tirurile ATI, pericol pentru pacienți

Inquam Photos / George Calin

Tragedia de la Spitalul Victor Babeș s-ar putea repeta în orice moment. Cele cinci tiruri ATI de care dispune România nu au fost concepute pentru utilizarea în mod intensiv. De altfel, accidentul din Capitală a fost prefațat de alte probleme grave. Tirul de terapie intensivă de la Botoșani s-a stricat după ce a plouat pe el, iar în Timișoara pacienții cu forme grave de COVID au stat în frig pentru că instalația de încălzire a cedat.

În cele 5 tiruri ATI disponibile la noi în țară au fost tratați de-a lungul pandemiei peste 600 de pacienți. Până la tragedia de aseară, unitatea mobilă funcționase luni de zile fără să prezinte probleme. În momentul nefast presiunea oxigenului a crescut brusc la 6 bari și toate ventilatoarele s-au oprit.

Șeful DSU susține că tirurile au trecut prin verificări periodice.

Declarația este confirmată și de reprezentanții firmei care asigură mentenanța.

Nu este însă prima dată când unitățile mobile de terapie intensivă s-au defectat. Probleme au fost și la Timișoara

După o ploaie mai serioasă, tirul trimis de autorități la Botoșani s-a stricat. Pacienți au fost mutați în spital, iar
unitatea mobilă a fost reparată de o echipă de tehnicieni din Turcia. Și la Ploiești, viața pacienților a pus pusă în pericol după ce presiunea oxigenului a scăzut brusc. Medicii ieșeni sunt singurii care au prevăzut o posibilă
problemă a alimentării cu oxigen în interiorul unităților mobile. Așa că s-au pregătit din timp.

Cele 5 tiruri de ATI de care dispune România au ajuns în țară în luna aprilie a anului trecut. producătorul este din Turcia și livrează astfel de echipamente în întreaga lume. Costul unei astfel unități este de peste 260 de mii de dolari. Cel mai adesea ele sunt cumpărate pentru a fi folosite în situații de urgență și nu sunt concepute pentru a fi exploatate la foc continuu, așa cum s-a întâmplat în perioada pandemică pe care o traversăm.

Total
0
Shares
Total
0
Share