Tot miel de Paște, dar altfel – Focus Prima TV

Tot miel de Paște, dar altfel

Carne fără colesterol, mai dulce,…și dacă se poate fară miros de oaie! S-au schimbat gusturile românilor care nu mai sunt atât de doritori să aibă orice fel de carne de miel pe masa de Paște. Încet, încet, renunță la rasele tradiționale românești, cu carne grasă și se orientează spre cele din alte țări, cu o carne mai slabă și mai gustoasă.

În Valea Secașelor din județul Alba, ciobanii au început să crească oi aduse tocmai din Franța. Blanche du Massif
Central, este o rasă de oi foarte robustă, cu lâna scurtă și cu carne dulce. Nu puțini sunt cei care preferă carnea de miel de la această rasă pentru că nu are gustul greu de oaie.

Crescătorii spun că în ultimii ani au avut vânzări mari. Oamenii s-au săturat de gustul oilor românești.

În Banat în schimb, în Timiș, la mare căutare sunt mieii oilor Rațca, cunoscute ca și rasă de oi cu coarne tirbușon.
Motivul!? Carnea are puțin colesterol și este mai dulce.

În România sunt doar puțin peste 3.000 de exemplare de oi Rațca, iar ferma de lângă comuna timișeană Peciu Nou sunt crescute peste 700 de asemenea exemplare.

Ciobanii sunt mulțumiți de comenzile de până acum, chiar dacă de Paștele Catolic, numărul celor care cumpără nu este foarte mare. De altfel, și numărul mielor pregătiți pentru a fi sacrificați acum este destul de mic.

Pe piață carnea de miel se vinde acum cu 14-18 lei pe kilogram viu, în fermă. Dar până la Paștele Ortodox, prețul
cărnii s-ar putea să crească ajungând chiar până la 25-30 de lei/kg tăiat.

Total
0
Shares
Total
0
Share