Tot miel de Paşte, dar altfel

Tot miel de Paşte, dar altfel

Carne fără colesterol, mai dulce,…şi dacă se poate fară miros de oaie! S-au schimbat gusturile românilor care nu mai sunt atât de doritori să aibă orice fel de carne de miel pe masa de Paşte. Încet, încet, renunţă la rasele tradiţionale româneşti, cu carne grasă şi se orientează spre cele din alte ţări, cu o carne mai slabă şi mai gustoasă.

În Valea Secaşelor din judeţul Alba, ciobanii au început să crească oi aduse tocmai din Franţa. Blanche du Massif
Central, este o rasă de oi foarte robustă, cu lâna scurtă şi cu carne dulce. Nu puţini sunt cei care preferă carnea de miel de la această rasă pentru că nu are gustul greu de oaie.

Crescătorii spun că în ultimii ani au avut vânzări mari. Oamenii s-au săturat de gustul oilor româneşti.

În Banat în schimb, în Timiş, la mare căutare sunt mieii oilor Raţca, cunoscute ca şi rasă de oi cu coarne tirbuşon.
Motivul!? Carnea are puţin colesterol şi este mai dulce.

În România sunt doar puţin peste 3.000 de exemplare de oi Raţca, iar ferma de lângă comuna timişeană Peciu Nou sunt crescute peste 700 de asemenea exemplare.

Ciobanii sunt mulţumiţi de comenzile de până acum, chiar dacă de Paştele Catolic, numărul celor care cumpără nu este foarte mare. De altfel, şi numărul mielor pregătiţi pentru a fi sacrificaţi acum este destul de mic.

Pe piaţă carnea de miel se vinde acum cu 14-18 lei pe kilogram viu, în fermă. Dar până la Paştele Ortodox, preţul
cărnii s-ar putea să crească ajungând chiar până la 25-30 de lei/kg tăiat.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt