Tradiția din Ajunul Crăciunului pe rit vechi – Focus Prima TV

Tradiția din Ajunul Crăciunului pe rit vechi

În timp ce românii serbează Boboteaza, sârbii, rușii, ucrainenii și lipovenii sărbătoresc Crăciunul. Creștinii
ortodocși de rit vechi, se bucură astăzi de Nașterea Mântuitorului. Cu mic cu mare au participat aseară, de Ajun, la slujbe, iar ca în fiecare an au aprins în curtea catedralelor ramuri de stejar sfintițe. După care a urmat masa festivă!

Sârbii spun că adevăratul Crăciun este ,de fapt, pe 7 ianuarie asta chiar dacă sărbătoresc și în luna decembrie. Sărbătoarea Nașterii Mântuitorului a început la Timișoara cu o slujbă ținută în cea mai mare biserică ortodoxă sârbă din oraș urmată de aprinderea unei crengi de stejar.

Anul acesta însa, puțini sunt cei care au venit la aprinderea badniak-ului, stejarul care se aprinde în ajunul marii sărbători.

Tradiția spune că în jurul unei buturugi de stejar, adusă de cel mai bătrân om din comunitate, trebuie să se strângă întreaga familie. Apoi urmează ritualul de purificare prin arderea crengilor.

Cei mai fericiti au fost, însă, copii și asta pentru ca la ei Moș Crăciun vine de fiecare dată de 2 ori. Mulți dintre ei au sărbătorit crăciunul românesc și acum pe cel sârbesc.

Dacă în anii trecuți, Crăciunul pe rit vechi aducea în stațiunile din Bucovina ucraineni si moldoveni, anul acesta, turiștii sunt doar români veniți din toate colțurile țării. Spre bucuria proprietarilor de pensiuni, gradul de ocupare a ajuns până la 90% în aceste zile.

Proprietarii din Bucovina îi așteaptă pe turiști cu cele mai renumite bunăți din zonă, piesa de rezistență fiind băuturile alcoolice. An de an, familia Donos venea din Republica Moldova să își petreacă sărbătorile pe rit vechi în Bucovina. Anul acesta, însă, pandemia îi ține departe de locurile de care deja s-au atașat.

Total
0
Shares
Total
0
Share