Tradiții vechi de sute de ani, vii în satele din România – Focus Prima TV

Tradiții vechi de sute de ani, vii în satele din România

Într-o societate în continuă modernizare, tradițiile vechi de sute de ani încă sunt ținute în viață în unele sate din România. Este și cazul unei femei din comuna Reghiu, din județul Vrancea – Doamna Constantina Trifan și-a urmat visul de a salva și conserva cât mai multe costume populare. De 60 de ani țese la război zi și noapte, la fel cum făceau mama și bunica sa, și a încercat șă-și convingă și fiicele să urmeze
aceeași cale. Mărturie la munca sa de-o viață stau poveștile cu tâlc, dar și zestrea adunată, care pe timpuri era indispensabilă pentru o viitoare mireasă.

Din casa doamnei Constantina Trifan n-a lipsit niciodata razboiul de tesut. Asa a vazut la femeile din familia ei si a urmat tradiția. Bunica sa a trait peste 100 de ani și a țesut până la 90 de ani, desi ramasese fara un picior.

De multe din traditiile de pe vremuri doar in povesti se mai aude. La 12-13 ani, de pildă, fetele începeau sa-si pregateasca singure zestrea. Tot ce se lucra era pastrat întro ladă, veche si ea de mai bine de 150 de ani. Acum, femeile din familie mai lucrează doar de plăcere.

Lada de zestre, pe timpuri, era o emblemă pentru viitoarea mireasă.

Tot în lada de zestre se păstra și cămașa mirelui. La această piesă vestimentară se lucra și un an de zile.

În urmă cu zeci de ani, în această zonă, era musai ca fetele să-și ia bărbați din sat. Dar era armonie în familii și casele erau pline de copii.

Doamna Constantina are o colectie de peste 50 de costume populare, unele vechi de 200 de ani – recondiționate, altele țesute de ea. Iar lucrul manual este activitate de bază în familie. Mărțișoarele artizanale sunt la mare căutare.

Mesteritele din Reghiu spun că se gândesc să deschidă un muzeu, unde să expună toate aceste piese vestimentare.

Total
0
Shares
Total
0
Share