Tradițiile, respectate chiar și în pandemie – Focus Prima TV

Tradițiile, respectate chiar și în pandemie

În ziua de Crăciun, de dimineață și până seara târziu, cetele de colindători bat ulițele satelor și intră în fiecare gospodărie. Se spune că dacă în această zi nu eşti colindat, nu vei avea noroc în anul care vine. Astfel că vocile vesele ale colindătorilor au răsunat astăzi în satele în care tradiția este păstrată cu sfințenie chiar și în aceste vremuri grele.

Cu mâinile înghețate și cu obrajii rumeni de frig, copiii din Ansamblul Dor, din Bucovina, au plecat la colindat prin sat. Restricțiile nu le permit însă să ia la pas ulițele ca în anii trecuții. Familia și vecinii apropiați îi așteaptă totuși cu drag. Toată lumea din Bucovina știe că cetele de colindători aduc odată cu ei belșug și bunăstare în casele gospodarilor.

Pentru colindătorii din nordul țării, sărbătorile de iarnă se întind pe câteva săptămâni. Nici nu se încheie bine cele cele tradiționale că și încep obiceiurile pe rit vechi.

Totuși, pandemia schimbă anul acesta obiceiurile străvechi.

Și în satul vrâncean Podu-Stoichii, cete de fete si baieti au pornit colindul.

În zonă s-a pastrat traditia sa fie primiti toti colindatorii care le intra pe poarta.

În satul Vintileasca a reînviat, dupa mai bine de 40 de ani, un colind interzis de comuniști.

La început fiecare își amintea câte o frântură din colind căci nu-l trecuse nimeni pe hârtie. Încet, încet, au reușit să-l recupereze.

Tradiția care a rezistat comunismului are acum de înfruntat un nou flagel. Pandemia a rărit considerabil numărul celor colindă anul acesta, însă toți iubitorii vechilor datini spun că obiceiul venit din moși strămoși va dăinui.

Total
0
Shares
Total
0
Share