Tradiţiile, respectate chiar şi în pandemie

Tradiţiile, respectate chiar şi în pandemie

În ziua de Crăciun, de dimineaţă şi până seara târziu, cetele de colindători bat uliţele satelor şi intră în fiecare gospodărie. Se spune că dacă în această zi nu eşti colindat, nu vei avea noroc în anul care vine. Astfel că vocile vesele ale colindătorilor au răsunat astăzi în satele în care tradiţia este păstrată cu sfinţenie chiar şi în aceste vremuri grele.

Cu mâinile îngheţate şi cu obrajii rumeni de frig, copiii din Ansamblul Dor, din Bucovina, au plecat la colindat prin sat. Restricţiile nu le permit însă să ia la pas uliţele ca în anii trecuţii. Familia şi vecinii apropiaţi îi aşteaptă totuşi cu drag. Toată lumea din Bucovina ştie că cetele de colindători aduc odată cu ei belşug şi bunăstare în casele gospodarilor.

Pentru colindătorii din nordul ţării, sărbătorile de iarnă se întind pe câteva săptămâni. Nici nu se încheie bine cele cele tradiţionale că şi încep obiceiurile pe rit vechi.

Totuşi, pandemia schimbă anul acesta obiceiurile străvechi.

Şi în satul vrâncean Podu-Stoichii, cete de fete si baieti au pornit colindul.

În zonă s-a pastrat traditia sa fie primiti toti colindatorii care le intra pe poarta.

În satul Vintileasca a reînviat, dupa mai bine de 40 de ani, un colind interzis de comunişti.

La început fiecare îşi amintea câte o frântură din colind căci nu-l trecuse nimeni pe hârtie. Încet, încet, au reuşit să-l recupereze.

Tradiţia care a rezistat comunismului are acum de înfruntat un nou flagel. Pandemia a rărit considerabil numărul celor colindă anul acesta, însă toţi iubitorii vechilor datini spun că obiceiul venit din moşi strămoşi va dăinui.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt