Trăiesc la oraș ca la țară - Focus Prima TV

Trăiesc la oraș ca la țară

Lemne ridicate la etajele superioare cu scripeți și introduse în apartamente pe geam. Așa trăiesc, de mai bine de 30 de ani, locatarii din blocurile orașului Lipova, din județul Arad. Acolo, timpul parcă a stat în loc. Teracotele au luat locul caloriferelor, boxele și garajele s-au transformat în depozite de lemne, iar coșurile de fum brăzdează fațadele clădirilor, de la parter și până la ultimul etaj.

Sunt mai bine de 30 de ani de cand in acest oras oamenii de la bloc se incalzesc exclusiv cu lemne. Daca nu ne-am uita in calendar, am zice ca traiesc… ca pe vremea bunicilor.

Aradeanul si-a transformat garajul in depozit de lemne, unde butucii sunt aranjati cu grija, pentru ca inauntru e si masina familiei.

Un alt locatar, care stă la etajul patru, s-a hotarat sa monteze un scripete pentru căratul lemnelor. A imbatranit și îi e greu sa care butucii, in fiecare zi, pana in apartament.

Sunt peste 11.000 de oameni in orasul Lipova care se incalzesc, exclusiv, cu lemne. Orasul nu este racordat la
reteaua de gaz iar centrala de tremoficare a fost abandonata de autoritatile locale inca dinainte de 89.

Actualul primar crede ca singura solutie ar fi extinderea retelei de gaz din zona, pana in Lipova. Desi demersurile au inceput, nu exista nici un termen clar.

Pana cand planurile primariei vor prinde contur, localnicii vor trai, in continuare, la oras…ca la tara.

Total
0
Shares
Total
0
Share