Trump, pus sub acuzare a doua oară – Focus Prima TV

Trump, pus sub acuzare a doua oară

Donald Trump a devenit primul președinte american pus sub acuzare de două ori, în timpul mandatului său. 232 de membri ai Camerei Reprezentanților au votat împotriva lui Trump, între care și 10 republicani. El a fost acuzat doar de incitare la insurecție, deși anterior fusese și vina de abuz de putere. Acum, responsabilitatea demiterii președintelui este pe umerii Senatului, care se va întruni abia pe 19 ianuarie, în ultima zi de mandat a lui Trump.

Punerea sub acuzare a lui Donald Trump din acest an este cea mai rapidă din istoria Statelor Unite. În precedentele cazuri de punere sub acuzare, a președinților Andrew Jackson, Bill Clinton și în prima măsură împotriva lui Trump din 2019, procedurile au durat câteva luni până la vot. Acum, votul a avut loc la doar o săptămână din momentul în care Trump și-a încurajat susținătorii să ia cu asalt Capitoliul.
Democrații au subliniat că Trump nu și-a învățat lecția primită prin precedenta punere sub acuzare.

Nancy Pelosi, președinta Camerei Reprezentanților, a semnat actul de punere sub acuzare, la exact o săptămână după asaltul fanilor lui Trump asupra Capitoliului. Încă președinte al Statelor Unite, Trump a rostit un discurs imediat după procedura de impeachment, dar nu s-a referit deloc la aceasta.

Senatul urmează să dezbată procedura de demitere a lui Donald Trump. Pentru ca președintele să fie demis este nevoie de votul a 2 treimi dintre senatori. În prezent, republicanii sunt majoritari în Senat, dar democrații vor prelua puterea pe 19 ianuarie în camera superioară.

Dacă Senatul votează pentru punerea lui Trump sub acuzare, după ce mandatul acestuia încetează, decizia ar putea avea efect asupra viitorului politic al actualului președinte. Trump nu va mai putea candida pentru funcții oficiale, iar cheltuielile sale ca fost președinte vor fi limitate.

Situația rămâne tensionată la Washington, unde clădirea Capitoliului a fost ocupată de trupe militare. Soldații s-au mutat practic în Congres și se odihnesc pe podeaua de marmură. De asemenea, FBI a avertizat că în Washington ar putea avea loc mai multe revolte, unele armate, în ziua inaugurării lui Joe Biden sau chiar înainte de data de 20 ianuarie.

În controversa din SUA a intervenit și actorul McCauley Culkin, care a cerut ca secvențele cu Donald Trump din filmul Singur Acasă, partea a 2-a, să fie eliminate. Trump are o stea pe bulevardul vedetelor din Hollywood și a apărut în câteva secvențe în 13 filme și 20 de seriale TV. Snapchat i-a eliminat contul actualului președinte, după ce acesta a fost scos și de pe Twitter, Facebook și YouTube.

Total
0
Shares
Total
0
Share