Turcia cere tuturor ţărilor să respecte Convenţia ce reglementează accesul în strâmtorile din Marea Neagră - Focus Prima TV

 Turcia cere tuturor ţărilor să respecte Convenţia ce reglementează accesul în strâmtorile din Marea Neagră

Turcia le cere tuturor părţilor implicate în criza din Ucraina să respecte Convenţia de la Montreux care reglementează accesul în strâmtorile turce din Marea Neagră, a declarat marţi ministrul turc al apărării Hulusi Akar, după ce Ankara a închis accesul spre aceste strâmtori, informează Reuters.

Turcia, aliată în cadrul NATO, se învecinează în Marea Neagră cu Ucraina şi Rusia şi are bune relaţii cu ambele ţări. Potrivit Convenţiei de la Montreux, Ankara are dreptul să limiteze tranzitul prin strâmtorile de la Marea Neagră pe timp de război. Semnată în 1936, Convenţia de la Montreux garantează libera circulaţie prin Bosfor şi Dardanele, dar îi acordă Turciei dreptul de a bloca navele de război în strâmtoare în timpul unui conflict, în afară de cazul în care acestea urmează să se îndrepte spre bazele lor.

“Erodarea (Convenţiei de la) Montreux sau încălcarea statu-quo-ului nu este în beneficiul nimănui. Considerăm benefică respectarea Convenţiei de la Montreux. Le spunem tuturor părţilor că ar fi bine să respecte Convenţia de la Montreux”, a declarat Akar, după o şedinţă de luni a guvernului, a anunţat ministerul său.

Potrivit mass-media de stat din Turcia, şeful diplomaţiei turce Mevlut Cavusoglu a anunţat că Ankara le-a cerut tuturor ţărilor care au sau nu ieşire la Marea Neagră să-şi suspende tranzitul prin aceste strâmtori.

agerpres.ro

Total
0
Shares
Total
0
Share