Un raport UNESCO analizează potenţialul apelor subterane

Un raport UNESCO analizează potenţialul apelor subterane

Un raport realizat de UNESCO şi publicat luni cu prilejul Forumului mondial al apei a scos în evidenţă potenţialul apelor subterane, capabile de a genera beneficii sociale, economice şi de mediu, cu condiţia să fie gestionate într-o manieră sustenabilă, informează AFP.

Cel de-al nouălea Forum mondial al apei s-a deschis luni la Dakar pentru o săptămână, tema ediţiei din acest an fiind ''securitatea apei pentru pace şi dezvoltare''.

Potrivit unui raport al Organizaţiei Naţiunilor Unite de 272 de pagini intitulat ''Apele subterane: a face vizibil invizibilul'', apele subterane reprezintă aproape de 99% din rezervele de apă dulce de pe Terra.

Dar acestea din urmă, ''precum şi beneficiile directe şi indirecte pe care le oferă trec deseori neobservate sau sunt ignorate lăsând numeroase acvifere (rocă-rezervor, n. red.) fără protecţie adecvată'', a avertizat UNESCO. Drept urmare, rezervele mondiale de ape subterane sunt deseori gestionate deficitar, subevaluate şi expuse la riscurile poluării.

Apele subterane furnizează jumătate din volumul de apă colectat la nivel global, potrivit UNESCO. Sunt utilizate de populaţia lumii în scopuri domestice, în agricultură şi industrie.

''Un număr în creştere de resurse de apă sunt poluate, supraexploatate şi secate de om, câteodată cu consecinţe ireversibile. Este esenţială utilizarea mai inteligentă a potenţialul de resurse în ape subterane, în continuare puţin exploatate'', a estimat Audrey Azoulay, directoarea generală UNESCO, într-un comunicat.

Potrivit unui diplomat UNESCO contactat de AFP, organizaţia ONU intenţionează ''să facă apel la o mobilizare a statelor în vederea punerii în aplicare a unei coordonări pe scară mondială''.

Consumul de apă, subliniază UNESCO, urmează să crească în medie cu 1% anual pe perioada următorilor 30 de ani.

agerpres.ro

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt