Un tablou de Picasso, vândut la licitaţie cu 67,5 milioane de dolari; O pictură de Monet, achiziţionată cu 56,6 milioane de dolari

Un tablou de Picasso, vândut la licitaţie cu 67,5 milioane de dolari; O pictură de Monet, achiziţionată cu 56,6 milioane de dolari

Tabloul ''Femme nue couchée'', realizat în 1932 de Pablo Picasso, a fost adjudecat marţi pentru suma de 67,5 milioane de dolari în cadrul unei licitaţii de anvergură cu opere ale unor artişti importanţi, organizată de casa Sotheby's la New York, informează Reuters.

În urmă cu o săptămână, a avut loc o altă vânzare importantă, după ce un portret al actriţei Marilyn Monroe, realizat în 1964 de Andy Warhol cu ajutorul tehnicii serigrafiei, a fost adjudecat cu 195 de milioane de dolari la sediul casei Christie's, stabilind un record de preţ pentru o operă a unui artist american vândută în cadrul unei licitaţii.

Casa de licitaţii Sotheby's estimase un preţ de vânzare de peste 60 de milioane de dolari pentru tabloul lui Picasso, o reprezentare suprarealistă a muzei sale, Marie-Thérese Walter. Preţul obţinut marţi a fost mai mic în comparaţie cu alte portrete înfăţişând-o pe Marie-Thérese, unul dintre acestea fiind adjudecat cu 103,4 milioane de dolari la o licitaţie organizată anul trecut de casa Christie's.

''Femme nue couchée'' o înfăţişează pe Marie-Thérese sub forma unei creaturi marine cu mai multe tentacule, cu capul înclinat pe spate şi văzut din profil. Pasiunea ei pentru înot şi felul graţios în care se mişca în apă i-au inspirat lui Picasso, care nu ştia să înoate, aluzia la mare, potrivit Sotheby's.

Marie-Thérese avea 17 ani când l-a întâlnit la Paris pe Picasso, pe atunci în vârstă de 45 de ani. Cei doi au început o relaţie în secret pe când artistul era căsătorit cu prima lui soţie, balerina ruso-ucraineană Olga Koklova. Marie-Thérese a devenit modelul artistului pentru mai multe picturi şi sculpturi şi a născut-o pe una dintre fiicele pictorului, Maya Widmaier-Picasso.

''Femme nue couchée'' a luat naştere într-un an esenţial şi deosebit de creativ pentru Picasso. Pictorul, care se apropia de vârsta de 50 de ani, obţinuse deja celebritatea înainte de 1932, dar dorea să reducă la tăcere vocile criticilor, care se întrebau dacă ''este un artist al trecutului sau un artist al viitorului'', potrivit muzeului Tate Modern.

agerpres.ro

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt